Martijn van Dam en Kees Romijn - Foto: Peter Roek AlgemeenOpinie

‘De snelkookpan van Van Dam en Romijn’

Martijn van Dam is begonnen aan een charmeoffensief. In een strak geregisseerde bijeenkomst in Zwolle sprak hij met de achterban van zijn huidige partner-tegen-wil-en-dank Kees Romijn.

Hij moest wel iets doen, want de onvrede over zijn mislukkende mestbeleid is enorm. Dus hoorde hij braaf de verhalen aan van de deelnemers aan de laarzenactie en sprak hij woorden waarvan hij dacht dat ze er goed ingaan bij het publiek, zoals ‘Ik wil voor jullie knokken’.

Van grimmig-vijandig tot kritisch-begrijpend

De stemming in de zaal veranderde gaandeweg van grimmig-vijandig tot kritisch-begrijpend. Van Dam lijkt erin geslaagd om de boosheid van boeren af te leiden van zijn eigen persoon en te richten op Brussel. Hij nodigde de veehouders zelfs uit om mee te gaan. Dat is uiteraard retoriek. Het probleem zit wel in Brussel, maar daar zijn ze niet snel ondersteboven van boerenprotest.

Het gaat om de maatregelen. Iedereen onderschrijft de noodzaak daarvan, iedereen ziet de dilemma’s: Hoe verdelen we de pijn? Hoe voorkomen we oeverloze procedures? Die puzzel schreeuwt om een oplossing, want er dreigt groot onheil.

Nog steeds geen zicht op oplossing

Van Dam en Romijn zijn er in geslaagd om de urgentie nog duidelijker te maken dan die al was. Maar zicht op een oplossing is er nog steeds niet. Daarom nu die speciale derogatietop volgens het recept ‘gooi alle ingrediënten in een snelkookpan en voer de druk op’. Maar er is geen garantie dat daar iets eetbaars uitkomt.

Beheer
WP Admin