Staatssecretaris Martijn van Dam - Foto: Theo Galama AlgemeenOpinie

‘Van Dam moet naar Bijzonder Beheer’

Wat voel ik me dom. Altijd gedacht, en ook gezegd, dat fosfaatrechten de boer geld gaan kosten. Kijk maar naar de melkquotumrechten. Die hebben de blijvende en groeiende boeren veel geld gekost en de kostprijs van melk al die jaren verhoogd.

Datzelfde verwachtte ik van fosfaatrechten. Ook die zouden de veehouderijsector veel geld kosten. Degenen die ervan profiteren zijn de stoppers die nog een mooi pensioentje meekrijgen. Verder verdienen alleen de handelaren eraan, plus een fiks aantal adviseurs. Voor de blijvers is het gewoon een kostenpost.

Hoe anders kijken de wonderbaarlijke geesten van de Europese Unie ernaar. Die vinden dat de rechten, die je gratis krijgt, ongeoorloofde staatssteun zijn. Je kunt ze verkopen, dus krijg je geld van de Overheid.

Vergelijking met melkquotum

Wat een domme redenering. Als er weer een wet komt die de fosfaatrechten intrekt, dan zijn ze niets meer waard. Ook hier biedt de vergelijking met het melkquotum helderheid. Toen het quotum verdween, werden de rechten waardeloos. De boer die bij de start van de quotering begon met een bepaald quotum en zonder uitbreiding boer bleef, had bij de afschaffing net zoveel als bij de start: nul. Over ongeoorloofde steun gesproken. Hij kreeg niks en bij het afschaffen had hij weer niks. Welke steun kreeg hij dan, hooggeleerde dames en heren van de Europese Unie?

Het domst van alles en allen toont zich natuurlijk staatssecretaris Van Dam. Die presenteert een wet en weet niet dat Brussel die niet zal accepteren. Het kwam voor hem als een donderslag bij heldere hemel. Beangstigend.

‘Je zou Van Dam moeten aanklagen voor onbehoorlijk bestuur’

Vorige week schreef ik dat Van Dam als in beton gegoten zit. Ik bedoelde toen ten opzichte van de boer. Het blijkt nu dat hij ook nog aan de bewapening van dat beton zit vastgeroest. Zijn politieke antenne ook. Die weet niet wat er in Brussel gebeurt. Anders had hem dit niet kunnen overkomen. Dat is kwalijk, omdat hij de boeren enorme schade berokkent. Je zou hem moeten aanklagen voor onbehoorlijk bestuur. Zijn beleid zorgt ervoor dat boeren in directe financiële problemen kunnen komen.

Als hij een boer was, zou de bank hem direct onder Bijzonder Beheer plaatsen. Dat wordt gedaan met boeren die niet meer aan verplichtingen kunnen voldoen. Bij Bijzonder Beheer hebben ze drie soorten dossiers:

  1. Ondernemingen, die problemen hebben, maar die met een goede begeleiding en een paar kleine ingrepen weer op het goede pad kunnen komen;
  2. Kwetsbare ondernemingen, waarvan het voortbestaan op het spel staat, maar mogelijk nog te redden zijn;
  3. Failliete bedrijven, waarbij de bank financieel nog zoveel als mogelijk tracht te redden. De onderneming verdwijnt.

Schade beperken

Duidelijk is dat Van Dam niet onder het eerste dossier valt. Met kleine ingrepen is hij niet te redden. Hij zou nog even in dossier 2 kunnen passen, in de hoop dat hij met een plan B komt. Zo niet, dan hoort hij onder 3, om zo spoedig mogelijk te verdwijnen. Anderen kunnen dan de schade die hij aanrichtte in de sector zoveel mogelijk trachten te beperken.

Blijft over het probleem van het fosfaatoverschot zelf. Dat moet worden opgelost. We kunnen het als sector niet vrijwillig. De zuivel, met FrieslandCampina voorop, zou de touwtjes in handen moeten nemen. Een fabrieksquotum instellen en de overheid een slachtpremie, en dan zorgen dat er in één jaar schoon schip wordt gemaakt.

Beheer
WP Admin