De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is vaak het pispaaltje in boerenland - Foto: Martijn ter Horst AlgemeenOpinie

‘RVO heeft veel uit te leggen’

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is vaak het pispaaltje in boerenland. Soms is dat ten onrechte, dan is het té makkelijk om ‘de overheid’ of haar uitvoeringsdienst de schuld te geven van alles wat niet goed gaat.

Maar in de kwestie van de betalingsrechten is er duidelijk iets niet in de haak. Het laatste nieuws is dat 4.500 van de 6.500 bezwaren over betalingsrechten van vorig jaar nog niet zijn afgehandeld. Duizenden boeren wachten nog op het geld waar ze recht op hebben, over een jaar dat al lang voorbij is. Het gaat om kansrijke bezwaren. Van de 2.000 wél behandelde klachten viel bijna de helft uit in het voordeel van de boer.

De betrokken ondernemers zijn stuk voor stuk in gevecht met een ongrijpbare bureaucratische macht. Je kunt weinig meer dan nog maar eens proberen te bellen en verder lijdzaam afwachten. Daarbij voelt het als oneerlijk dat jij als boer streng wordt beoordeeld op formaliteiten, terwijl van de kant van de RVO bezwaartermijnen eenzijdig worden verlengd.

Grondgebondenheid en fosfaatregelgeving

Let wel, het gaat soms om forse bedragen van vele duizenden euro’s. Bovendien gaat het om grond – het belangrijkste bezit. Niet alleen emotioneel, maar ook omdat daar veel andere zaken mee samenhangen.

Dit onvermogen van de rijksdienst geeft te denken. Er zit nog meer werk aan te komen. Denk aan de grondgebondenheid en de fosfaatregelgeving. Is het overheidsapparaat daar wel op berekend?’

Beheer
WP Admin