Plan Duurzame Veehouderij gaat in rook op - Foto: Mark Pasveer AlgemeenOpinie

‘Plan Duurzame Veehouderij gaat in rook op’

Plan commissie-Nijpels zorgt voor veel verwarring en irritatie onder boeren, agri-business en detailhandel. Alleen politiek kan brand blussen.

De kruitdampen van het geëxplodeerde fosfaatrechtenstelsel per 1 januari 2017 zijn nog maar net opgetrokken of daar werd afgelopen week al weer een nieuw beleidsplan over de landbouwsector gestort. Het rapport van SER-commissie Duurzame Veehouderij onder leiding van VVD’er Ed Nijpels moet – in navolging van alle voorgaande analyses en rapporten – een soort van definitief advies geven hoe de veehouderij in Nederland de komende jaren moet worden aangepakt.

Plan voor 30% van totaalaantal boeren

Het plan richt zich op de voorhoede van ‘duurzame’ ondernemers. Ongeveer 30% van het totaalaantal boeren. Alleen die krijgen dan nog volledige steun van banken en overheid. De rest moet maar afwachten wat hun lot is. Een nationale regisseur verduurzaming moet dit allemaal aansturen via regiegroepen per sector. De laatste krijgen een soort status van de voormalige productschappen.

Rapport: álle overschotmest verwerken

Het rapport met een hoog planeconomie-gehalte heeft als verrassend voorstel om álle overschotmest te verwerken. Dat terwijl de mestverwerkingscapaciteit nu al onvoldoende lijkt om de toekomstige verwerkingsplicht in te vullen. Meest duurzaam is nog altijd om dierlijke mest rechtstreeks netjes op de akkers te verspreiden. Dit nog los van de kostprijsverhogende werking voor de veehouders en het gemis van een mooie inkomstenbron voor de akkerbouwers.

Plan zorgt voor verwarring en irritatie

Het rapport van Nijpels zorgt dan ook voor veel verwarring en irritatie onder boeren, de agri-business en detailhandel. Schuif het daarom terzijde. De brand is nu dat er amper een rem is op de uitbreiding van de melkveestapel. Want al met al kunnen we er wel vanuit gaan dat zonder wettelijke beperkingen aan de fosfaatproductie door melkvee, deze ook in 2017 nog zal stijgen. Een nieuwe derogatie kunnen we dan volgens velen wel vergeten. De huidige kan zelfs worden ingetrokken. Dan ontstaat er volgend jaar al direct een geweldig mestprobleem.

De sector, de boeren zelf, staan door verdeeldheid in de fik. Alleen de politiek kan blussen.

Beheer
WP Admin