Laarzen als symbool van boerenverzet - Foto: Mark Pasveer AlgemeenOpinie

‘Laarzen als symbool van boerenverzet’

Ontevredenheid in de landbouw over staatssecretaris Martijn van Dam groeit.

De hashtag #laarzenactie op Twitter gaat ­viral. Of in gewone mensentaal: boeren ­tonen op grote schaal hun ongenoegen over het beleid. Symbool in die strijd is de laars. In filmpjes trekken boeren hun laarzen uit. Zij roepen staatssecretaris Martijn van Dam op tot daden. Eerder gebruikte LTO Nederland de laars al. Sharon Dijksma kreeg in 2014 juist een paar om haar beleid vanuit de praktijk te benaderen, spreekwoordelijk om meer met de ‘poten in de klei’ te staan.

‘Invoering van fosfaatrechten dreigt een debacle te worden. Derogatie staat op het spel’

Onzekerheid is troef op het boerenerf, de laatste tijd vooral door falen en blunders van het ministerie en zijn diensten. Invoering van fosfaatrechten dreigt een debacle te worden. Derogatie staat op het spel. Het is onbegrijpelijk dat Van Dam het wetsvoorstel niet eerst in Brussel heeft getoetst op de kwestie-staatssteun.

Melkveehouderij even op slot, varkenshouder kijkt gespannen toe

Een vol jaar is verloren gegaan. Melkveehouders anticipeerden al op deze rechten. Alle plannen kunnen terug in de ijskast. Rabobank en ABN Amro draaien de geldkraan aan. De melkveehouderij zit even op slot.

De varkenshouders kijken ­gespannen toe wat de collega’s in de zuivel doen. Verlies aan derogatie heeft ook voor hen grote gevolgen.

RVO.nl kan werk niet aan

De kritiek blijft niet beperkt bij fosfaatrechten. Uitvoeringsorganisatie RVO.nl kan het werk niet aan. Van de 6.500 bezwaren over betalingsrechten 2015 zijn er 4.500 nog niet afgehandeld. Het gaat hier om serieus geld! RVO.nl heeft de termijn eenzijdig aangepast naar 1 april 2017, daar waar boeren bij de opgave strak de maat wordt genomen.

BO Akkerbouw ligt overhoop met ministerie

De Branche Organisatie (BO) Akkerbouw ligt publiekelijk in de clinch met het ministerie. Als eerste erkende BO kan deze heffingen innen voor onderzoek en innovatie, maar heeft daarvoor de medewerking van RVO.nl nodig. Want hoe komt de BO anders aan hectares graan, suikerbieten en aardappelen? Het onderzoeksprogramma 2017 loopt ernstig gevaar.

Werk aan de winkel voor Van Dam

Boeren hebben alle reden tot ongenoegen. Het signaal is duidelijk. De vriendelijke laarzenactie hoeft daarvoor niet te ontaarden in een boerenopstand. Er is serieus werk aan de winkel voor Van Dam.

Beheer
WP Admin