Foto: Michel Zoeter AlgemeenOpinie

‘LBT’s, wat zijn dat?’

LBT staat voor Landbouw- en BosbouwTractoren. Nooit geweten, maar zo staat het in beleidsstukken.

Ik las het nog eens goed. LBT’s, dat is toch de afkorting voor Lesbiennes, Homo’s en Transgenders? En wat heeft dat nu met trekkers en zo te maken? Na nog wat doorlezen bleek dat ik wat afkortingen door elkaar had gehaald. LHBT’s, dat is de afkorting voor Lesbiennes, Homoseksuelen, Biseksuelen en Transgenders. En LBT is de afkorting voor Landbouw- en BosbouwTractoren. Nooit geweten, maar zo staat het in de beleidsstukken over het wetsvoorstel dat de invoering van de kentekenplicht voor landbouw- en bosbouwtrekkers regelt.

‘Een gloednieuwe LBT en een LBTA voor de helft van het geld’

Na wat verder lezen kwamen er nog wat meer voor mij nieuwe afkortingen voorbij. Motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS’en), mobiele machines (MM’s) en aanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken achter LBT’s en MMBS’en (LBTA’s ).

Nu ben ik in mijn vakgebied wel wat gewend aan afkortingen – denk bijvoorbeeld aan de wev en de wevab – maar deze afkortingen zijn wel heel erg vergezocht. Een LBTA achter een MMBS, wat moet ik mij daar nu weer bij voorstellen. Ik kan me ook niet voorstellen dat trekkerrijders met elkaar praten in termen als: “Ik heb me toch weer een prachtige gloednieuwe LBT gekocht. En ik kreeg er een LBTA bij voor de helft van het geld.”

Gelukkig stonden bij het artikel dat ik las wat foto’s van trekkers met aanhangers. Daardoor kreeg ik wel een beetje beeld over welk soort voertuigen het ging.

Kentekenplicht voor landbouw- en bosbouwtrekkers

Na nog wat verder doorlezen bleek het artikel te gaan over de kentekenplicht voor landbouw- en bosbouwtrekkers die op 1 januari 2017 ingaat. Al is dat nog niet helemaal zeker. Ook dit wetsvoorstel heeft vertraging opgelopen en wordt waarschijnlijk gedeeltelijk later ingevoerd. Het wetsvoorstel is gewijzigd en een nota van wijziging hiertoe is naar de Tweede Kamer gestuurd.

Ik heb weinig kennis van deze materie. Of het goed is dat er een kentekenplicht voor dit soort voertuigen wordt ingevoerd, geen idee. Maar wat ik wel weet is dat het niet goed is om te veel met afkortingen te werken. Zeker als het afkortingen zijn die in het dagelijkse leven niet gebruikt worden.

Praat over tractoren, niet over afkortingen

Dus wetgever: praat in het vervolg over tractoren met aanhangers in plaats van een LBT met een LBTA. Dat maakt het voor de gemiddelde lezer van regelgeving een stuk gemakkelijker.

Beheer
WP Admin