'Gestreste boeren en zielige staatssecretaris' - Foto: Roel Dijkstra AlgemeenOpinie

‘Gestreste boeren en zielige staatssecretaris’

“Wat ben ik het hartgrondig eens met die frisse boerin die vrijdag 21 oktober in Nieuwsuur verzuchtte dat boeren net een schoolklas zijn, waar de meester, die de regels stelt, ontbreekt. Dat zegt Hanna.

“Gevolg is wanorde”, vervolgt Hanna. “Boeren doen ieder voor zich wat ze willen en de leiding van de meester, staatssecretaris Van Dam, ontbreekt.”

Landbouworganisaties ontbraken in Nieuwsuur

Het was een onthutsend duidelijke reportage. Niet alleen door wat er gezegd werd, maar meer nog door wat er ontbrak. Zoals de landbouworganisaties. Dat stak me als vergaderboer. Zij hadden daar aan tafel moeten zitten om hun slappe houding te verklaren en oplossingen aan te dragen.

Pure, echte boeren die wanhoop nabij zijn

Niets daarvan. De boeren van de laarzenactie kwamen aan het woord. Ze deden dat voortreffelijk. Puur en echt kwamen ze over. Dat ze de wanhoop nabij waren. Tegen de achtergrond van mooie schone stallen en koeien in de wei. Ze spraken er met liefde over. Geloofwaardige promotie van onze bedrijfstak.

Van Dam geeft schuld aan anderen

Hoe anders was het met de staatssecretaris. Die zat als een zielig mannetje zonder argumenten aan tafel. Dat de chaos nu compleet is, is de schuld van anderen. Van de boeren, omdat ze te veel melken. Van de EU, omdat die wel fosfaatrechten had toegestaan voor varkens en pluimvee, maar nu niet voor melkvee. Iedereen deed het fout, behalve de staatssecretaris zelf. Hij had minstens kunnen zeggen dat hij gefaald heeft in het vooroverleg in Brussel.

Brusselse geld is voor Nederlandse boer

Niets daarvan. Hij murmelde iets over begrip voor de boeren en overleg met landbouworganisaties om oplossingen te zoeken. Daar had hij in ieder geval €23 miljoen voor beschikbaar. Crisisgeld noemde hij het. Hij vergat er bij te vertellen dat dit Europese geld was bedoeld om de melkgeldcrisis in Europa op te lossen. Andere landen keerden dit al uit aan hun eigen boeren. Van Dam gebruikt het nu om eigen falen te bekostigen.

‘Van Dam gebruikt €23 miljoen nu om eigen falen te bekostigen’

Terecht hebben de boeren va de laarzenactie meteen aangekondigd dat ze niet tevreden zijn met dit aanbod van staatssecretaris Van Dam. Het Brusselse geld was al bestemd voor de boeren en Van Dam had er minstens hetzelfde bedrag bij kunnen doen. En dan nog is het te weinig voor een structurele oplossing. Daarom gaan ze door met actievoeren.

‘Boeren hebben regels nodig, en een sterke staatssecretaris moet die regels maken en verdedigen’

“Twee dingen zijn helder”, zegt Hanna. “Boeren hebben strenge regels van de overheid nodig omdat ze het onderling nooit eens zijn. Punt twee: die regels moeten gemaakt en verdedigd worden door een sterke staatssecretaris. Degenen die we nu hebben is te licht, hij kan dat niet en faalt dus.”

Zo is het.

Beheer
WP Admin