Commentaar

2785 x bekeken 5 reacties

'Elke optie serieus bekijken'

De staatssecretaris heeft het goed verprutst bij de melkveehouders. Via Facebook en Twitter krijgt hij laarzen naar zijn hoofd geslingerd van verontruste boeren, boerinnen en hun kinderen.

Zo kaatsen ze de bal terug die Van Dam hen zelf toespeelde. Hij zei in een interview in Boerderij over het uitstel van de fosfaatrechten: "Het feit dat er boeren zijn die nog steeds groeien, getuigt niet echt van solidariteit naar hun collega's die derogatie heel hard nodig hebben."

Een rare opmerking die op zijn best naïef te noemen is. Met morele oproepen kun je het land niet besturen. Ondernemers handelen uit welbegrepen eigenbelang - ieder voor zich en anders zien we elkaar voor de rechter. Juist een PvdA-bewindsman zou moeten weten dat een overheid nodig is om solidariteit af te dwingen.

DDB: slachtpremie voor melkvee

Van Dam komt niet veel verder dan een oproep om 'gezamenlijk de schouders eronder te zetten'. Volgens hem zijn er geen wettelijke instrumenten om de mestproductie komend jaar in te tomen. Is er een alternatief? Nauwelijks, en dan nog alleen als er veel geld beschikbaar is. De DDB pleit heel concreet voor een slachtpremie voor melkvee. Er zou geld zijn voor ruim 90.000 koeien.

Het zou nogal bizar zijn als Brussel dat niet als staatssteun veroordeelt. Maar toch, elke denkbare mogelijkheid verdient serieuze studie. Want de derogatie verliezen is nog steeds de slechtste optie tot nu toe.

Laatste reacties

 • daan1908

  Wat een zwakkeling , ja met zoiets heeft de veehouderij geen vijanden meer nodig . Dit noemt zich bestuurder , ik kan veel benamingen geven aan deze meneer , laten we het netjes houden . Laat alsjeblieft de verstandige mensen in de Tweede Kamer dit heerschap tot de orde roepen voordat hij nog meer om zeep helpt .

 • Klaasvaak

  Het was al naïef om Van Dam op landbouw te zetten....

  PvdA is in het geheel een naïeve partij geworden...

 • oorspronkelijk

  klaasvaak
  links georiënteerd vind ik dit jammer
  pvda heeft meer te bieden dan wat er de afgelopen regeerperiode is gerealiseerd.
  wereldmarkt is hard gebleken voor onze hoge kostprijs.
  sociaal beleid moet net als Roemer zegt- ieder een bestaansminimum
  in een dicht bevolkt land is neutraal ondernemen moeizaam
  gevaarlijke stoffen snelwegen kerncentrale te dicht langs en door woonwijken
  ik wens den Haag veel wijsheid want de kool of de geit sparen is het issue

 • MKRouveen1

  Zo raar is die opmerking niet. De sector móet volgend jaar al onder het fosfaatplafond blijven. Veehouders die nu nog groeien duwen de sector er nog verder overheen. Is niet veel solidairs aan. Er moeten immers juist minder koeien komen.

 • farmerbn

  Dus de koeien op stal zodat niemand ze ziet en stiekum er een paar erbij zetten.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.