'Brussel laat zich niet sturen' - Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Brussel laat zich niet sturen’

Nu hebben ook de akkerbouwers een tegenvaller te verwerken uit Brussel. En net als bij de rundveehouders gaat het ook hier over bemesting.

De zogeheten ‘equivalente maatregelen’ op het gebied van gebruiksnormen worden door Brussel niet geaccepteerd.

Waar gaat het om? Nederlandse akkerbouwgewassen zijn zo effectief in het onttrekken van stikstof en fosfor aan de bodem, dat de bemestingsnormen best wat hoger zouden kunnen dan Brussel in principe wil. Die extra gift komt immers met het gewas toch weer van het land af, is de redenering.

Het is zoals vaker het Nederlandse antwoord op Europese milieumaatregelen: zoek de uitweg in hightech, intensivering en efficiency. Een sterk verhaal op zich, alleen je moet het wel weten te verkopen. En dat is dus weer niet gelukt.

Brussel is rechtlijnig

Dit doet denken aan wat er ooit met Minas gebeurde, de gesneefde mineralenbalans. Goed verhaal, maar voor Brussel niet overtuigend. Ze zijn daar als het erop aankomt rechtlijnig. Een houding die Nederland overigens zelf ook verwacht als het om behandeling van andere landen op andere terreinen gaat. Denk aan het Griekse begrotingstekort.

Eerst alles zwart op wit

Het geeft te denken over andere heikele punten – de derogatie, de Kringloopwijzer en de kunstmestvervangers. Het is een dure les: reken pas op soepelheid als die zwart-wit op papier staat. En onderschat niet wat daar voor nodig is.

Beheer
WP Admin