Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘AH stuurt LTO met een kluitje in het riet’

Gelooft u dat Albert Heijn Delhaize na de fusie niet gaat beknibbelen op de inkoopprijzen van producten van de boer? Ik niet.

LTO kennelijk wel. Een delegatie heeft een gesprek gehad met supermarktketen Albert Heijn. Die verzekerde hen dat de nieuwe combinatie Ahold Delhaize niet gaat praten met boeren en tuinders over lagere inkoopprijzen. En LTO knikte braaf.

Boer betaalt de rekening van fusiewinst

Naïef. AH gaat wel opnieuw onderhandelen met internationale ondernemingen in Nederland en België over de inkoop van voedsel. Ze willen de nieuwe schaalgrootte van Ahold Delhaize uitbuiten. Wel de grote ondernemingen, maar niet de boer. Een lachertje. De boeren zijn immers de grondstofleveranciers van de grote ondernemingen. Voorbeelden: FrieslandCampina, A-ware, Vion, The Greenery, enz.

Die krijgen lagere prijzen voor hun producten. Wie wordt daar de dupe van? Juist, de leverancier, de boer. Die betaalt dan uiteindelijk de rekening van de fusiewinst van Ahold Delhaize.

‘Ahold laat boeren met rust’, kopt Nieuwe Oogst

Dat LTO zich zo met een kluitje in het riet laat sturen. Ze hebben een gesprek gehad, hoorden een verhaaltje – een sprookje, zou Geert Wilders zeggen – en gingen tevreden huiswaarts. Ze hadden gedaan wat er van hun verwacht werd. Maar boekten geen resultaat.

Waar ik me dan aan erger, is de publiciteit die ze daarna zoeken. In het eigen blad Nieuwe Oogst doen ze verslag van het gesprek met als kop ‘Ahold laat boeren met rust’.

Zouden ze het menen? Als dat zo is, hebben ze niks van zakendoen begrepen. Als ze het doen om ons gerust te stellen is het een onderschatting en belediging van de leden. Die hebben donders goed in de gaten dat Ahold en Delhaize alleen maar fuseerden om voordeel uit hun schaalgrootte te halen.

Dat doen we zelf ook. Daarom hebben we Friesland Foods ook met Campina laten fuseren. Ook toen werd ons meer marktmacht beloofd. Vooral de kaas zou veel extra melkgeld kunnen opleveren. Waarom dat niet is gelukt, weet ik niet. Daar krijg je nooit een duidelijk antwoord op. Maar het was zeker de bedoeling.

Machtspositie uitbuiten

Datzelfde wil Ahold Delhaize. Ik vrees dat het ze gaat lukken ook. De supermarkten weten hoe ze een machtspositie moeten uitbuiten. Kijk maar in de winkels. De melkprijs is met tientallen procenten gedaald. Dat zie je niet terug in de prijs van een liter melk in de winkel. Ook de verkoopprijzen van kaas zijn niet noemenswaardig lager geworden.

Er wordt dus flink verdiend aan de boer en dat wil fusieonderneming Ahold Delhaize zo houden. En liefst nog wat meer.

Beheer
WP Admin