Sharon Dijksma. Foto: ANP AlgemeenOpinie

Zware taak Dijksma als voorzitter milieuministers

Nu Nederland een half jaar EU-voorzitter is geworden, mag staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) de Europese vergaderingen van milieuministers voorzitten. Ze heeft de zware taak om de belangen af te wegen van 28 EU-landen, het milieu, de landbouw en nog veel meer.

Het is als voetballen met 27 tegenstanders tegelijk, als je niet tijdig medestanders vindt.

Een prima start is daarom dat Sharon volgende week naar het Europees Parlement komt, om te zien wat de verhoudingen en wensen zijn. Ze zal dan gauw merken dat de christendemocratische EVP-Fractie de grootste fractie is in het Europarlement. Daar mag ik als CDA’er aan meewerken. Samen met mijn collega’s van de sociaaldemocraten vormen we de meerderheid in het parlement.

Kringloopeconomie

Een goede samenwerking maakt veel mogelijk. Waar denk ik dan aan? Ik zal het Sharon en u hier vast verklappen.

Als ze succes wil boeken, doet ze er goed aan om het voorstel voor de kringloopeconomie bovenop de stapel te leggen. De Europese wetsvoorstellen voor minder afval en meer hergebruik bieden grote kansen voor onze bedrijven én milieu.

Milieuregels varkenssector

Belangrijk vind ik dat Sharon ook de helpende hand biedt aan de varkenshouders. Momenteel gaat het erg slecht met die sector, dat hoef ik u niet te vertellen. Sharon kan helpen door eens te snoeien in de Europese milieuregels voor de varkenssector. De grote, verplichte investeringen op het gebied van milieu en dierenwelzijn hebben de kostprijs in de sector gigantisch opgedreven.

Want waarom is de Nederlandse overheid wel bereid om winkelketen V&D te helpen en niet de landbouw?

Natura 2000

Als lid van de grootste fractie zal ik Sharon daarom op het hart drukken om ook te werken aan Natura 2000. Het is velen al duidelijk dat er iets niet klopt met de Europese richtlijnen. Het ene land voert de regels rigoureus uit, het andere houdt wel rekening met boeren in natuurgebieden. Nederland lijkt wel het strengst van alle EU-landen, zo bleek uit mijn rapport ‘Land in de knel’ van twee maanden geleden.

Diefstal van grond

Een schrijnend geval vernam ik deze week: In Haaksbergen is alwéér een kavelruil gepland, waarbij tientallen boeren hun grond wordt afgenomen voor de zoveelste natuur. Ik beschouw het als diefstal van grond. De Vogel- en Habitatrichtlijnen vragen daar helemaal niet om. Tijd om dat soort uitwassen eens te corrigeren. Nederland en Europa willen immers betere regelgeving?

En wat te denken van de milieuregels voor biomassa en mest?

Milieu én landbouw vooruit helpen

Volop belangrijk werk dus voor Sharon. Met goede plannen kunnen we samen Europa, het milieu en de landbouw vooruit helpen. Want daar doen we het ten slotte voor.

Beheer
WP Admin