Foto: ANP AlgemeenOpinie

Varken is misbruikt symbool in asielstrijd

In een protest tegen de komst van een azc werden vorige week dode varkens ingezet.

De beelden zijn afschuwwekkend. In het Brabantse Heesch hangt een varken aan een boom; op het dak van een transformatorhuisje ligt een dood varken. Tegenstanders protesteren op deze lugubere wijze tegen de komst een asielzoekerscentrum aan de Ruitersweg-West.

Eerder al, eind november, lagen veertien varkenskoppen op het Esmarkerveld in Enschede. De gemeente heeft er een groot azc gepland. Het is niet uniek dat varkens als symbool worden ingezet. In bijvoorbeeld Boskoop, Geleen en IJmuiden werden afgelopen jaren varkenskoppen bij moskeeën neergelegd. De Duitse rechtse stroming Pegida gebruikt afbeeldingen van varkens in hun protesten.

Inzetten op schokeffect

Waarom varkens? Volgens de Koran en de Tora, is het varken een onrein dier. Moslims en joden eten om die reden geen varkensvlees.

Tegenstanders van een azc zetten in op een schokeffect en gebruiken het varken daarom juist als symbool. Immers, de meeste asielzoekers hangen het islamitische geloof aan.

Nu is dit niet de plek om een oordeel te vellen over het asielbeleid, noch over de locaties voor azc’s. In een vrij land heeft ook iedereen het recht om zijn of haar mening te geven. De wijze waarop dit gebeurt is in dit geval misselijkmakend, onnodig grievend naar de moslims én naar de varkenshouders. Het dier waar zij trots hun brood mee verdienen, wordt handelsmerk van protest.

Fatsoensnormen overschreden

De vraag is niet zozeer of het juridisch wel mag; hier worden fatsoensnormen overschreden. Het is niet denkbeeldig dat de boerenstand op de actie wordt aangesproken. Op social media wordt die de link al al direct gelegd. Hopelijk misplaatst.

Het laatste wat de sector op dit moment kan hebben, is een slechte publiciteit voor varkens of varkensvlees. De afzet loopt uiterst moeizaam. De prijzen, en daarmee de inkomens zijn dramatisch laag. Weliswaar onnodig betrokken, toch moet de sector krachtig afstand nemen van dit soort middeleeuwse protesten.

Een overzicht van de prijzen voor vleesvarkens vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin