Commentaar

3387 x bekeken 10 reactieslaatste update:18 jan 2016

Varken is misbruikt symbool in asielstrijd

In een protest tegen de komst van een azc werden vorige week dode varkens ingezet.

De beelden zijn afschuwwekkend. In het Brabantse Heesch hangt een varken aan een boom; op het dak van een transformatorhuisje ligt een dood varken. Tegenstanders protesteren op deze lugubere wijze tegen de komst een asielzoekerscentrum aan de Ruitersweg-West.

Eerder al, eind november, lagen veertien varkenskoppen op het Esmarkerveld in Enschede. De gemeente heeft er een groot azc gepland. Het is niet uniek dat varkens als symbool worden ingezet. In bijvoorbeeld Boskoop, Geleen en IJmuiden werden afgelopen jaren varkenskoppen bij moskeeën neergelegd. De Duitse rechtse stroming Pegida gebruikt afbeeldingen van varkens in hun protesten.

Inzetten op schokeffect

Waarom varkens? Volgens de Koran en de Tora, is het varken een onrein dier. Moslims en joden eten om die reden geen varkensvlees.

Tegenstanders van een azc zetten in op een schokeffect en gebruiken het varken daarom juist als symbool. Immers, de meeste asielzoekers hangen het islamitische geloof aan.

Nu is dit niet de plek om een oordeel te vellen over het asielbeleid, noch over de locaties voor azc's. In een vrij land heeft ook iedereen het recht om zijn of haar mening te geven. De wijze waarop dit gebeurt is in dit geval misselijkmakend, onnodig grievend naar de moslims én naar de varkenshouders. Het dier waar zij trots hun brood mee verdienen, wordt handelsmerk van protest.

Fatsoensnormen overschreden

De vraag is niet zozeer of het juridisch wel mag; hier worden fatsoensnormen overschreden. Het is niet denkbeeldig dat de boerenstand op de actie wordt aangesproken. Op social media wordt die de link al al direct gelegd. Hopelijk misplaatst.

Het laatste wat de sector op dit moment kan hebben, is een slechte publiciteit voor varkens of varkensvlees. De afzet loopt uiterst moeizaam. De prijzen, en daarmee de inkomens zijn dramatisch laag. Weliswaar onnodig betrokken, toch moet de sector krachtig afstand nemen van dit soort middeleeuwse protesten.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Jan Vullings noemt verschillende plaatsen waar varkens zijn ingezet als protestmiddel. Één plaats heeft Jan Vullings echter vergeten: Steenbergen, daar waren zelfs een aantal varkens in de zaal aanwezig, gekleed in zwarte hemden en petten.

 • WGeverink

  De volksverhuizing naar Europa is op zijn zachst gezegt een ramp van monumentale of beter nog Bijbelse proporties. Europa wordt kompleet onder de voet gelopen door miljoenen gelukzoekers die voor de rest van hun leven door de Europese belastingbetaler gehuisvest en onderhouden gaan worden. De bevolking roept dat het genoeg is geweest maar ze worden door hun volksvertegenwoordiging niet gehoord. De politiemensen achter in de zaal kunnen er ook niks aan doen beste Mozes.

 • Bennie Stevelink

  @Geverink, politiemensen hebben geen zwarte hemden aan.
  Die "varkens" achter in de zaal waren aanhangers van de facistische Volksunie. Terwijl een nette mevrouw aan het woord was riepen ze van achter uit de zaal "daar moet een piemel in".

 • Bennie Stevelink

  Ik ben het wel met Jan Vullings een dat het te hopen is dat bij de acties met dode varkens geen boeren betrokken zijn. Als dat wel zo zou zijn en het komt naar buiten toe dan slaat dat onmiddelijk terug op het imago van de gehele boerenstand.

 • agratax(1)

  @Mozes. Wat jij schrijft in de laatste zin, is precies wat er ook gebeurt met de Asiel zoekers. Als er 10 criminele activiteiten uit halen, wordt de hele groep van vele honderduizenden hier op aangesproken. De hele politieke arena doet dan schoorvoeten mee, om maar geen stemmen te verliezen aan onze enige echte parmentarier, die zijn geld verdient door in zijn Nep parlement te zitten en alles wat niet aan zijn ideaal beeld voldoet te veroordelen of te minachten.

 • alco1

  Er wordt vergeten waardoor deze toestanden zijn ontstaan, want laten we wel zijn. Vluchtelingen die met gevaar voor eigen leven gaan ronddobberen moet geholpen worden.
  Bemoeienissen in de buitenlanden lijden tot deze excessen.
  Ik was voor het afzetten van bv. Sadam, want hij had zoveel bloed aan zijn handen. Maar toen schreeuwden de linksen dat de legers daar moesten vertrekken. Juist toen deed het grootste probleem daar aan n.m. een structuur aanbrengen. Dit werd dus niet gedaan en criminelen kregen vrij spel. Nu de IS. heel groot kan men het wel terug dringen, dan moet toch het ook mogelijk zijn geweest om het te elimineren toen het nog klein was.

 • veldzicht

  Ligt de schuld ook niet voor een groot deel bij de overheid,
  iedereen weet wel dat in Syrie voor een groot deel van de normale bevolking niet valt te leven en de NL is best bereid die mensen te helpen ,maar als je die enorme stroom vluchtelingen ziet uit Syrie met in hun kielzog grote groepenn gelukszoekers uit vele landen uit het Midden Oosten en N. Afrika ,veelal Moslims met een heel andere Cultuur dan ken ik mij niet voorstellen dat dit goed kan blijven gaan,Als nu eerst eens de regering duidelijk maakt hoeveel er binnen mogen komen en wat ONZE NORMEN EN WAARDEN ZIJN zou al veel onrust wegnemen en zou het draagvlak zeker vergroten.
  in grote delen van de grote steden zijn nu al de mensen met buitenlandse afkomst ver in de meerderheid.

 • Sandie

  W@

 • Sandie

  @W Greverink Als alle andere landen de Nederlandse gelukszoekers ook nog zou terug sturen word het hier lekker vol moet u als belastingbetaler nog meer dokken,zielig zulke opmerkingen over vluchtelingen,schaam me langzaam als Nederlander,een land die zijn vrijheid te danken heeft aan buitenlanders die ons meestal met hun leven bevrijd hebben van nazi regime.

 • W Geverink

  Dat is juist het punt Sandie. Ik ben de hele emigratieprocedure presies volgens het boekje doorlopen. Er wordt oa gekeken naar wat een persoon kan bijdragen aan de samenleving en de economie. Nadat ik mijn emigratieaanvraag had ingediend werd deze beoordeeld. Gaat deze persoon werk doen waarvoor een tekort aan geschikte/geschoolde mensen is bijvoorbeeld. Ik was employable en er was mij al een baan aangeboden. Ik spreek de taal en heb geaccepteerde geldige diploma's. Dan is er nog de medische keuring om er zeker van te zijn dat ik kerngezond ben en geen enge ziektes zoals tb onder de leden heb. Ook is er nog de criminal record check want ik zou zomaar een crimineel kunnen zijn of nog erger een terrorist! Door de jaren heen heb ik altijd achter mezelf aangekeken en heb ook andere mensen direct en indirect van een baan voorzien.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.