Redactieblog

3762 x bekeken 1 reactie

Eindelijk erkenning voor de Vrije Boeren

De omvang van de landbouwsector is nu te beperkt voor een succesvolle ‘boerenpartij’.

U weet dat ik afkomstig ben uit het kerngebied van de Boerenpartij. Het verklaart mijn belangstelling ervoor. Niet voor de standpunten, maar voor Koekoek en de Boerenpartij als zodanig. Voor de jongeren onder u: de Boerenpartij was de politieke tak van de Vrije Boeren, een groep die zich tegen de verplichte heffingen van het Landbouwschap verzette. De club was protestants, conservatief, en anti-modernistisch. En was van 1963 tot 1981 in de Tweede Kamer vertegenwoordigd, met Koekoek als onbetwiste leider.

Universiteit

In 2012 hebben we aandacht besteed aan de 100ste geboortedag van Koekoek. Met een klein beetje geld van mijn universiteit, want andere organisaties wilden zich er de vingers niet aan branden. Een boekje en een bescheiden bijeenkomst in zaal Mol in Hollandscheveld. Voor de nog in leven zijnde oud-voormannen van de partij was dat al heel wat. Vanwege de betrokkenheid van de universiteit hadden ze het gevoel voor het eerst serieus genomen te worden.

Er was nog wat geld over voor een workshop met een aantal internationale wetenschappers, die onderzoek doen naar boeren-protestbewegingen en hun politieke ambities. Een zaaltje, eten en drinken, en een paar vliegtickets, dat was genoeg. Ze kwamen graag, over dit onderwerp wordt niet zo vaak nagedacht.

Columnist Dirk Strijker. Foto: Jan Willem van Vliet
Columnist Dirk Strijker. Foto: Jan Willem van Vliet

 

Nieuw boek

Het heeft uiteindelijk iets moois opgeleverd. Samen met Ida Terluin van het LEI en de Groningse politicoloog Voerman heb ik er een dik boek uit kunnen samenstellen. In het Engels, want dat is de taal van het internationale onderzoek. 'Rural protest groups and populist political parties' is de titel, uitgegeven door Wageningen Academic Publishers. Wetenschappers uit een aantal landen, tot Australië aan toe, hebben bijdragen geleverd over protestbewegingen van boeren en andere plattelanders, en de relatie met de politiek.

Omdat ik alle bijdragen heel wat keren heb moeten doorwerken, weet ik nu van alles over boerenprotesten in Frankrijk, en over Boerenpartij-achtige partijen in bijvoorbeeld Finland en Polen. Het blijkt dat het ontstaan van een 'boerenpartij' sterk afhangt van de politieke situatie. Als bestaande partijen de zorgen van de boeren negeren, als boeren zich niet vertegenwoordigd voelen, dan is er een voedingsbodem, anders niet. Maar er zit nog een andere conclusie in het boek. In alle westerse landen is het aantal boeren en anderen met gevoel voor de landbouw zo klein geworden, dat er geen enkele basis meer is voor een nieuwe 'boerenpartij'.

Koekoek staat prominent in het voorwoord, en met een mooie foto op de omslag. En in verschillende hoofdstukken komen de Vrije Boeren en de Boerenpartij inhoudelijk aan bod. Aandacht van een keur van wetenschappers, internationaal vergeleken worden, en nog in het Engels ook, als dat geen erkenning is.

Lees ook van Strijker: Ingesneeuwd

Eén reactie

  • Bennie Stevelink

    Deze erkenning voor de Boerenpartij is dezelfde als de erkenning voor een dinosauriër als de fossiele overblijfselen worden onderzocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.