Foto: ANP AlgemeenOpinie

Boer zijn (4): Boer in bestuurlijk circuit

Boeren willen het liefst een collega-boer in de besturen van hun organisaties. Maar heeft een boer met een goed draaiend bedrijf daar nog tijd voor?

“Je vergeet een belangrijk ding”, vult Hanna aan.”Kan een boer nog een grote organisatie of coöperatie besturen? Worden de problemen niet te ingewikkeld? Je zet toch ook geen boer zonder ervaring in de leiding van een internationale onderneming? Onze coöperaties werken internationaal, terwijl de landbouworganisaties te maken hebben met Europese regels. Volgens mij kan geen enkele boer dat meer behappen.”

Boerenbestuurder heeft thuis zaken niet altijd op orde

Waarvan acte. Terug naar de vergaderboer op zijn bedrijf. Hans denkt er niet over om zich in het bestuurlijke circuit te begeven: “Het eigen bedrijf niet op orde en dan opkomen voor de belangen van andere boeren die het wel goed doen. Dat is niks voor mij. Je ziet het in de praktijk. Boerenbestuurders hebben thuis hun zaakjes vaak lang niet op orde.”

“Even dimmen Hans”, zeg ik. “Wij hadden een actieve bestuurder, Jan Cees Vogelaar. Die was vooruitstrevend en had thuis de zaken ook goed voor elkaar.”

“Dat kwam door zijn vrouw”, corrigeert Hanna.”Zij was de boer, hij niet. Dat zie je ook nu. Hij is onzichtbaar geworden in de landbouw en actief in duurzame energie. Die man had nooit boer, dus ook geen vergaderboer moeten worden.”

Waardering van collega-boeren is minimaal

Bij de huidige boer past inderdaad geen grote bestuurlijke functie meer. Ik deed het wel – en nog steeds – maar dat lukte alleen omdat Hanna, net als de vrouw van Vogelaar, thuis de touwtjes in handen had als ik er niet was. Ik zou het ook niet weer doen. De waardering is minimaal en de financiële vergoeding uiterst mager. En de verschillen tussen de boeren zijn zo groot dat je het als boerenbestuurder nooit goed doet.

Ter vergelijking: de voorzitter van de directie van FrieslandCampina verdient meer dan €1 miljoen. De voorzitter van het bestuur ruim €100.000. De directeur krijgt dus tien keer meer dan zijn baas, Piet Boer. Over waardering gesproken.

Mijn conclusie: vergaderboeren passen niet meer in deze tijd. Een bestuur van een grote organisatie of coöperatie moet professionals inhuren.

 

Beheer
WP Admin