Foto: Bart Nijs AlgemeenOpinie

Af van verstikkend fosfaatplafond

Wat iedereen al vermoedde, is door het CBS bevestigd: het fosfaatplafond is overschreden. De Nederlandse veestapel heeft vorig jaar meer fosfaat uitgepoept dan was afgesproken met Brussel.

De roep om afscheid te nemen van het verstikkende plafond zwelt aan. Daar is ook genoeg voor te zeggen. Een absolute bovengrens aan de hoeveelheid mest houdt geen rekening met wat er met die mest gebeurt, noch met bijkomende regels die het milieu beschermen. Denk aan de gebruiksnormen, de verwerkingsplicht en de grondgebondenheid.

Er is met deze cijfers in de hand nog een reden om bij de volgende onderhandelingen in Brussel het plafond ter discussie te stellen; de Nederlandse pluimveehouderij zit ook boven haar plafond. Voor het milieu heeft dat weinig gevolg, want het overgrote deel van de kippenmest wordt keurig verwerkt en de grens overgebracht naar gebruikers die er blij mee zijn. Toch dreigt korting voor de pluimveehouders. Het plafond wordt zo een doel op zichzelf.

Jaarlijks cijfergevecht

Er is nóg een reden tégen een onwrikbaar plafond. De cijfers van het CBS worden misschien nog anders als met de definitieve fosfaatnormen voor 2015 wordt gerekend. Met een andere uitkomst voor de overschrijding van het plafond tot gevolg. Dit wordt een jaarlijks terugkerend cijfergevecht in begin januari: zitten we er boven of er onder, en kunnen we daar nog aan morrelen? Daar wordt niemand blij van.

Alle reden om afschaffing van het plafond tot inzet te maken bij de volgende onderhandelingen met Brussel.

Beheer
WP Admin