AlgemeenOpinie

We publiceren te veel

“We graven ons eigen graf”, sombert Hanna. “De landbouwsector is uniek, maar we maken het nog unieker door onze vuile en schone was buiten te hangen. Een buitenstaander kan er geen touw meer aan vastknopen. Dat is niet goed.”

“Verklaar je nader”, zeg ik.

“Ik bedoel al onze gegevens, die we op straat gooien”, legt Hanna uit. “Neem de publiciteit rondom de melkprijs. De getallen vliegen je om de oren. De accountantsbureaus lopen om het hardst om onze resultaten en kostprijzen in de krant te krijgen. Wat heeft de goegemeente daar mee te maken? Het zijn ook allemaal vaak verschillende prijzen. En dan publiceren ze een kritische kostprijs. Ook die is bij niemand gelijk.”

“Zit wat in”, knik ik.

“Zelf kunnen we er ook van”, ratelt Hanna door. “We schreeuwen om het hardst dat de melkprijs met 25 cent veel te laag is. Dat is ook zo. Maar niemand heeft over dit eerste half jaar 25 cent gekregen. Allemaal meer. De leden van FrieslandCampina kregen met de nabetaling er bij opgeteld bijna 35 cent. Dat maakten ze bekend. Alle geklaag over de veel te lage melkprijs wordt daarmee onderuit gehaald.”

“Ook Rabo werkt er vrolijk aan mee. Directeur Bruggink zei bij de jaarcijfers dat er nog praktisch geen boeren zijn, die in de problemen zitten. En voor de paar, die er wel zijn, wordt een oplossing gezocht. Ook dit weer tegengesteld aan wat boeren voelen en vertellen in de media. Sieta van Keimpema riep zelfs nog dat de kostprijs van melk bij de boer 45 cent is, maar ik weet niet hoeveel mensen haar nog geloven.”

“Wat wil je hier eigenlijk mee zeggen?”

“Dat we afspreken dat we wat meer onze mond houden. En als we wat vertellen moet het eensgezind en waar zijn. Zo worden we ongeloofwaardig en boeken we nooit resultaten bij onderhandelingen”, zegt Hanna stellig.

Ze heeft een punt. Welke bedrijfstak gooit alle cijfers op tafel? Alleen de landbouw. Anderen kijken wel uit. Het wekt alleen maar verwarring. En het levert niets op. We zouden kunnen beginnen met boekhoudbureaus te vragen niet meer onze gemiddelde cijfers te publiceren.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin