AlgemeenOpinie

Superheffing melkveehouders ook naar akkerbouwers en varkensboeren?

Melkveehouders in Europa betalen €810 miljoen aan superheffing. Dat geld gaat in de onpeilbare Europese pot, maar er wordt nu €500 miljoen uitgehaald om de crisis bij de veeboeren te bestrijden.

Niet alleen de boeren met koeien, maar ook varkensboeren worden gesteund. Hoe, dat weten we nog niet, want het geld moet nog worden verdeeld.

‘Geen heil verwachten uit Brussel’, schreef ik twee weken terug. Welnu, dat blijkt. Het is van de gekke dat er ruim €800 miljoen superheffinggeld wordt betaald en dat daar slechts €500 miljoen terugkomt om de crisis te bestrijden. Het is boerengeld en dat hoort bij extreme situaties zoals nu terug te vloeien. Je kunt de Russische boycot toch moeilijk een normaal ondernemersrisico noemen?

Nog gekker

Maar het wordt nog gekker. Het geld dat de melkveesector via de superheffing betaalt, gaat waarschijnlijk ook naar de varkensboeren. Zo redt de melkende boer mede de varkenshouder.

Dat zag ook de NAV, de Akkerbouw Vakbond. Die haastte zich te zeggen dat de steun vanuit Brussel aan de veehouderij absurd is. Akkerbouwers hebben ook te maken met lage prijzen en krijgen niets. Dat vinden ze fout. Ze willen ook een deel van de koek.

Strijdbaarheid verdwenen

De reacties van de verschillende boerenorganisaties verbazen. De LTO toont zich erg mild en spreekt welwillend van een eerste stap. Hoe is het mogelijk. De strijdbaarheid is helemaal uit deze organisatie verdwenen. De vakbonden in de melkveehouderij vinden het maar niks. Ze zijn consequent met te stellen dat er maatregelen in de sfeer van productiebeheersing nodig zijn. Hetzelfde zeggen de akkerbouwers, die smalend opmerken dat ‘de melkveehouderij nog niet gewend is aan de vrije markt’.

Sigaar uit eigen doos

Zo stuntelen we door met de crisis en Brussel. De laatste geeft met het superheffinggeld van €500 miljoen een half opgerookte sigaar uit eigen doos cadeau. Boerenorganisaties kibbelen door en willen allemaal een deel van de superheffingsigaar.

Resultaat: omgerekend per Europese boer gebeurt er bijna niets. Het vergaderen, overleggen en actievoeren hebben straks meer gekost dan de onnozele superheffinggift uit Brussel.

Beheer
WP Admin