Redactieblog

5298 x bekeken 30 reacties

'Steun aan boeren? Onzin'

Men was duidelijk op de verjaardagsvisite bij onze buren: het is onzin dat boeren steun krijgen voor een probleem dat ze zelf veroorzaken.

Aanleiding waren de berichten in de krant dat boeren €30 miljoen steun uit Brussel krijgen omdat de prijzen van vlees en melk te laag zijn.

In dezelfde krant stond echter ook dat we 55.000 koeien meer melken en 35.000 stuks jongvee meer hebben dan een jaar eerder. Bij varkens hetzelfde beeld. Daar hielden we 240.000 vleesvarkens meer plus nog extra biggen bij de zeugen.

'Stoppen als we geen inkomen hebben'

"Eerst een probleem veroorzaken en dan aan de overheid vragen of ze het maar even willen oplossen", zei een middenstander. "Grote onzin. Als wij als middenstanders te veel winkels of te weinig klanten hebben, moeten we stoppen als we geen inkomen meer hebben. Niemand is geïnteresseerd in ons inkomen en kostprijs. Alleen in wat we leveren voor een concurrerende prijs. Waarom moet dat bij boeren anders zijn?"

'Steun verstoort markt'

Een gemeenteambtenaar voegde er aan toe: "Eerst overschotten kweken en dan roepen dat de prijzen dalen. Elke economieles leert dat je vraag en aanbod op elkaar moet aanpassen. Bovendien verstoort steun de markt. Dat moet je als ondernemer ook niet willen."

Zekerheid van voedselvoorziening

Het gezelschap knikte instemmend. Ik voerde argumenten aan als Russische boycot, te lage prijzen van onze producten in de supermarkten, de zekerheid van voedselvoorziening en de oneerlijke concurrentie van producten uit andere landen, waar ze veel minder regels hebben. Ze luisterden vriendelijk onder het genot van een biertje, maar de boodschap kwam niet over.

'Laat de markt zijn werk doen'

De gemeenteambtenaar zei nog: "Jullie exporteren 70 procent van wat jullie produceren naar het buitenland. Kennelijk zitten ze daar ook niet te wachten op het onder extra goede omstandigheden geproduceerd voedsel. Laat de markt zijn werk maar doen. Dat vallen de zwakken wel om en de sterken blijven over. Dat lost het echte probleem op."

Niet prettig

Wij hadden geen prettige avond. Hanna zei toen we naar huis gingen: "Hun argumenten waren sterker dan die van jou."

We hebben die nacht met de rug naar elkaar toe geslapen.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Gemiste kans Vergaderboer, je had die gemeenteambtenaar moeten vragen de kostprijs van de legeskosten te onderbouwen aan het aanwezige gezelschap, dan had je een portie borrelhapjes extra kunnen verorberen!

 • alco1

  Je moet natuurlijk nooit beginnen met de subsidies te verdedigen. Dat weten we allemaal wel dat die terecht komen bij nog een goedkoper voedselpakket. En eerste economie les vraag en aanbod aan elkaar afstemmen? Er zijn over de hele wereld miljoenen boeren (als vele kikkers in de kruiwagen), waar overleg onmogelijk mee is. Dus de sterken zullen overleven.
  Wat betreft economie: 70% export. Waar moet onze economie alle import: auto's, elektronica olie e.d., dan van betalen.
  Een slechte beurt vergaderboer. Nooit goed gelezen wat hier allemaal als verklaringen gegeven worden.

 • geen boer

  het geld dat nu in Brussel uitgedeeld wordt is ook maar een politiek plakkertje om van het gezeur af te zijn. Dat is de discussie niet.
  'Landbouwsubsidies' zijn niet los te zien van marktordenende maatregelen welke sinds de tweede wereldoorlog (nooit meer honger!) een ongekend goed en relatief goedkoop voedselaanbod tot stand hebben gebracht. Nooit eerder in de geschiedenis spendeerde de burger zo'n klein aandeel van hun koopkracht aan voedsel, wat ook nog eens gegarandeerd aanwezig is.
  Iedereen op jouw visite zit dus voor een dubbeltje op de eerste rang, maar realiseren zich dat niet. De argumentatie moet die kant op, maar ik weet dat dat heel veel tijd en aandacht van het luisterend publiek kost.
  Hoe dacht jouw visite er trouwens over om alle stakers bij DAF op de keien te schoppen en nieuwe werknemers aan te nemen die in grote getale staan te popelen? De goedkoopste blijft immers vanzelf over.
  Of vond jouw gemeenambtenaar dat een heel ander verhaal? ;-)

 • agri2

  Ambtenaar krijgt CAO loon, ook afschaffen en de markt zijn werk laten doen.

 • hansvanbergen

  Het mooie is dat wij als boeren nimmer 1 cent zien van die overigens 29 miljoen. Van die 10 miljoen zou men in principe 2 prachtige enorme mest verwerkings fabrieken kunnen bouwen. maar wie geloofd dat dat gaat gebeuren?? Hoeveel projecten heeft lto al opgezet in de afgelopen tientallen jaren?.De rest vant geld gaat naar de vogels. leuk maar dat heeft niets met de huidige situatie te maken. Dat is gewoon een eigen potje wat ze mooi voldoet. Als boeren een prestatie leveren op het gebied van vogelweide beheer dan moet dat betaald worden. Dat heeft totaal niets met inkomens steun te maken

 • veldzicht

  Allemaal leuken aardig, de burger ziet alleen maar die subsidie die naar boeren gaat en daar valt niet tegen te discuseren.De grootste aanstichter is D66 die met iedere EU verkiezing begint te mekkeren dat die landbouwsubsidies wel beter kan worden besteedt aan onderzoek en onderwijs en niet aan die achterhaalde landbouw,.s,avonds eten ze hun buikje weer lekker rond
  voor een habbekrats.

 • Zents beheer

  Subsidie, toeslagrechten, melkrechten en andere vormen van steun komen bij een beperkt deel van de agro-sector terecht maar zijn slecht voor het imago van de gehele sector. Vooral in tijden van lage melkprijzen, wanneer men weer de publiciteit zoekt en de hand ophoud richting de overheid (belastingbetaler), kan ik me de sfeer op zo'n visite goed indenken. Overigens betreft het hier een zeer beperkt deel van de veehouders hoor ik steeds vaker. De ondernemende boeren accepteren de grillen van de markt en handelen hier na.

 • agratax2

  De landbouw zou er goed aan doen de burgers te wijzen op de voedselzekerheid, die we hen granderen door onze minime overproductie. Zij zouden mogen willen dat hun All risc verzekering door de auto fabrikanten zou worden verzekerd zonder extra kosten in rekening te brengen. Boeren hebben dit al meer dan 50 jaar gedaan en nog steeds berijpen de consumenten dit niet. Laat dan vanaf nu de markt maar vooral het weer zijn werk doen. De aardappelprijs van vorige en dit jaar liggen mijlen ver uiteen, met dank aan het weer van afgelopen jaar en de markt werking die het areaal heeft doen krimpen.

 • jfvanbruchem1

  niks geen visite, gewoon de mening van vergaderboer.

 • Schaapje

  Wat zeurt die burger nu over subsidie.. wat te denken valt dan van kinderbijslag, huurtoeslag, korting auto bij telling bij zgn schone auto etc... Dus hoe kan burger nu oordelen over de agrarische sector die zoveel omzet genereerd voor BV Nederland.

 • veldzicht

  Ik merk het bij mijn eigen broer en zussen,allen hebben niets meer met landbouw te maken terwijl ze toch op een boerdeij zijn opgegroeid,daar wordt ik ook regelmatig aangevallen op die landbouw subsidies, je kan praten als brugman maar gelijk krijgen ,ho maar.Dank D66 en
  andere vooral linkse partijen daar kan je stemmertjes mee winnen.

 • xw

  't is ook niet echt een onderwerp voor een verjaardag. Daar kun je't beter over voetballen of auto's hebben, verder gewoon wat prietpraat aanhoren en als het je tijd is, na het volbrengen van je sociale verplichtingen, gewoon naar huis gaan en alles gewoon vergeten.

 • alco1

  Sorry hoor. Maar ik heb geen enkel probleem om de landbouw een plaats te geven. Niet in de familie, niet in de buurt, niet in mijn dorp, zelfs nog niet in de voetbal kantine.
  We zijn gewoon verantwoordt bezig.

 • cornelis 22

  Je moet ook een keer onder ogen durven zien dat je een slag verloren hebt. Maatschappelijk draagvlak voor landbouwsubsidies is gewoon nul.

 • Rip

  EEns met Cornelis 22. De maatschappij accepteert onze subsidies niet meer. ik denk dat ze in 2020 worden afgebouwd. Steeds meer landen en ook partijen in ons land voelen daarvoor. Jongere boeren zullen daar nu al rekening mee moeten houden. En wat het gesprek op verjaardagen betreft: ik moet ook vaak in de verdediging en het lukt mij ook niet om de ander te overtuigen.

 • mtseshuis

  Ach, als ze maar kunnen vreten voor niks, dan hoor je ze niet. Dat er wat verdient moet worden om iedereen te kunnen betalen, snappen ze niet?

 • Tiny1946

  XW Je gelijk krijg je van mij Prietpraat veel verdienen en niet werken.

 • Jan van het Zand

  En in het weekend ging Volkswagen over de tong. Die leveren geen kwaliteit, maar kregen wel subsidie .....uche kuche kuch...
  Daar zit je dan in een Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Bugatti, Bentley, Lamborghini....in de file. En de mensen om je heen met een gasmasker op, kijken je aan.

 • Jan van het Zand

  Na het uitbreken van de kredietcrisis in 2007 is de auto-industrie in de EU met € 100 miljard gestut. Ze konden de auto's niet verkocht krijgen.
  Daarna zijn de banken met € 300 miljard gestut. Ze hadden het spaargeld vergokt....en ze stonden op omvallen. Er zijn zelfs banken gekocht door de staat en die gaan ook nog met verlies naar de beurs gebracht worden. Ja, en het management ontvangt gewoon € 800.000 salaris per jaar of meer.......En de klanten wilden wel geld lenen, maar kregen het niet altijd......De banken krijgen het geld voor niks van de ECB en zetten de klanten af met 17% rente voor rood staan op de salarisrekening.....
  Hoe rijm je dat???

 • Jan van het Zand

  Wat een drukte om één héle half miljard euro steun aan 20 miljoen EU-boeren....
  En in Nederland komt daarvan niks rechtstreeks naar de boeren. Het verdwijnt in .....zegt het maar....

 • Kaiser

  Wie heeft bepaald dat boeren steun kunnen krijgen? De boeren hebben er niet om gevraagd.!!!

 • alco1

  Nogmaals. Subsidies zijn ervoor de boeren aan de leiband te houden.

 • Kaiser

  Alco1, dan is het dus geen onzin om boeren steun te geven.

 • Jaap39

  Voedsel pakket moet goedkoop blijven voor consumenten. Vandaar de subsidie om steeds iets teveel te produceren zodat prijs laag is en blijft.

  Dit is geen vrije markt principe.

 • veldzicht

  Van mij kunnen ze al die z.g. subsidies cadeau krijgen,alleen het probleem is bijna alle landen steunen de landbouw op de een of andere manier en alleen hier in N.L. afschaffen is geen optie, dan wordt de concurentie positie nog slechter dan het nu al is door de hoge grondprijzen
  en andere lasten, dus voorlopig zal het nog wel door modderen blijven met lage prijzen en "dankbaarheid"moeten tonen voor de burger vanwege de vele subsidies..

 • Kaiser

  In de EU is de landbouwsteun ca. € 100 per jaar per EU inwoner.
  Voor de Farm Bill in de US is dat $ 300 per jaar per Amerikaan.

 • alco1

  Kaiser. Deze column gaat over dat de landbouw in de ogen van de burger veel subsidie krijgt. Ik geef naar de burger toe een uitleg hoe het werkelijk zit.
  Juist ja @Veldzicht. Dat is nou het probleem. Alles is wereldhandel en elk land probeert zijn land te steunen. Behalve onze overheid dan.

 • drikhend

  Als we de prijzen zouden beuren en de kosten zo zouden zijn als voordat deze toeslagen want dat zijn het . Dan zouden de boeren veel beter af zijn zonder al deze gelden . En waar vergaderboer zijn mede gasten op had moeten wijzen . ten eerste het is een prijscompensatie om langzaam naar wereld markt toe te groeien .Ten tweede men heeft de boeren nu in de tang . Er moeten groenbemesters worden gezaaid . Meerdere gewassen worden geteeld . En de administratieve lasten nemen toe denk afgelopen jaren aan onzinnig gewasbeschermingsplan . nu is daarvoor weer soort evaluatie lijst gekomen . Ga zo maar door de boer voldoet niet aan deze soms onzin . dan kan men hem flink korten .dit zou niet kunnen bij de betere prijzen van vroeger . En toen geen toeslag . maar aangezien voedsel prijs laag moet zijn liever lagere prijzen en toeslag aan de boer . Dan een ontevreden consument . Dit zijn meer kiezers in totaal dan die duizenden boeren verdeeld over de EG .En er zijn landen die weten er creatief mee om te gaan . daar hoort Nederland niet bij . Deze overheid wil altijd beste van de klas zijn en zadelt de boeren op met veel regels . Andere landen halen de pot in Brussel helemaal leeg En Nederland laat ooit geld liggen .Geld van Brussel is mede betaald door alle lidstaten . Alles wat je in Brussel kunt halen is goed voor onze welvaart . Anders doen andere landen dat wel.

 • Barneveldsei

  De burgers krijgen ook steun, ze hoeven niks meer te doen en krijgen jaarlijks salaris verhoging. Staat in de Cao zeggen ze, hebben we recht op.
  Ambtenaren werken met treden
  Ook al is er crisis, de werkgever kan betalen. Als het minder gaat kunt je ze niet minder salaris uit betalen. Zijn wettelijke voorschriften voor.
  Krom is het.

 • drikhend

  Beste Barneveldsei Zo zwart wit als u het stelt is het natuurlijk ook niet . In goede tijden verdienden de bedrijven ook goed en beurde men zijn loon en kreeg men ook niet extra meer salaris . Dus in slechte tijden ook gewoon zijn of haar salaris beuren . En slecht gaan kan aan de tijd liggen maar ook aan de ondernemer zelf . . hij is ondernemer beslist en draagt het risico . De werknemer beslist niet en kan men dus ook niet opzadelen met risico . Maar als het ergens in tak slecht gaat zullen de lonen niet stijgen in de meeste gevallen . En bij individuele bedrijven kunnen er dan ontslagen vallen . En dan zakt loon ook flink , want ww is 70 procent van loon . En vergis u niet vroeger waren de boeren degene die vroeg op waren . Kom nu s morgens vroeg maar eens op de doorgaande en snelwegen hoe druk het daar al is met werkverkeer . Deze mensen hebben het net als u en wij allen ook niet voor niks . maar moeten ook elke dag van huis om de kost te verdienen . Dus als je terug wilt slaan kom dan niet met argumenten tegen deze mensen . Maar met argumenten waarom dat deze toeslagen betaald worden aan boeren en wie er allemaal van mee profiteren . En salaris is geen steun . Huur subsidie .kinderbijslag ,zorgtoeslag enz is of zijn een vorm van steun .

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.