AlgemeenOpinie

‘Steun aan boeren? Onzin’

Men was duidelijk op de verjaardagsvisite bij onze buren: het is onzin dat boeren steun krijgen voor een probleem dat ze zelf veroorzaken.

Aanleiding waren de berichten in de krant dat boeren €30 miljoen steun uit Brussel krijgen omdat de prijzen van vlees en melk te laag zijn.

In dezelfde krant stond echter ook dat we 55.000 koeien meer melken en 35.000 stuks jongvee meer hebben dan een jaar eerder. Bij varkens hetzelfde beeld. Daar hielden we 240.000 vleesvarkens meer plus nog extra biggen bij de zeugen.

‘Stoppen als we geen inkomen hebben’

“Eerst een probleem veroorzaken en dan aan de overheid vragen of ze het maar even willen oplossen”, zei een middenstander. “Grote onzin. Als wij als middenstanders te veel winkels of te weinig klanten hebben, moeten we stoppen als we geen inkomen meer hebben. Niemand is geïnteresseerd in ons inkomen en kostprijs. Alleen in wat we leveren voor een concurrerende prijs. Waarom moet dat bij boeren anders zijn?”

‘Steun verstoort markt’

Een gemeenteambtenaar voegde er aan toe: “Eerst overschotten kweken en dan roepen dat de prijzen dalen. Elke economieles leert dat je vraag en aanbod op elkaar moet aanpassen. Bovendien verstoort steun de markt. Dat moet je als ondernemer ook niet willen.”

Zekerheid van voedselvoorziening

Het gezelschap knikte instemmend. Ik voerde argumenten aan als Russische boycot, te lage prijzen van onze producten in de supermarkten, de zekerheid van voedselvoorziening en de oneerlijke concurrentie van producten uit andere landen, waar ze veel minder regels hebben. Ze luisterden vriendelijk onder het genot van een biertje, maar de boodschap kwam niet over.

‘Laat de markt zijn werk doen’

De gemeenteambtenaar zei nog: “Jullie exporteren 70 procent van wat jullie produceren naar het buitenland. Kennelijk zitten ze daar ook niet te wachten op het onder extra goede omstandigheden geproduceerd voedsel. Laat de markt zijn werk maar doen. Dat vallen de zwakken wel om en de sterken blijven over. Dat lost het echte probleem op.”

Niet prettig

Wij hadden geen prettige avond. Hanna zei toen we naar huis gingen: “Hun argumenten waren sterker dan die van jou.”

We hebben die nacht met de rug naar elkaar toe geslapen.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin