AlgemeenOpinie

Sterrenvlees wordt de standaard

Gisteren maakte de Lidl bekend dat de supermarkt volledig wil overgaan op vlees met het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Op termijn moet al het vlees minimaal één van de drie sterren hebben.

Lidl volgt daarmee andere supermarkten die langzamerhand ook steeds meer sterrenvlees aanbieden. Bij Albert Heijn is al langere tijd alleen nog maar varkensvlees te koop met minimaal één ster. Andere supermarkten hebben dat gezien en kunnen niet achterblijven, bang dat ze zijn om klanten te verliezen of Wakker Dier achter zich aan te krijgen.

Onderscheidend vermogen dreigt te verdwijnen

Gelet op de toegenomen afzet is het sterrenvlees een succes te noemen. Het lijkt er sterk op dat vlees met één ster de nieuwe basis wordt in Nederland. Dat is tegelijkertijd ook het grote gevaar. Als één ster de basis wordt, is het onderscheidend vermogen weg. Het keurmerk wordt dan net zo kleurloos als de IKB-sticker op een pakje vlees. En een meerkostenvergoeding voor een product dat zich niet onderscheidt is ook een lastig verhaal.

Ingeslagen weg van varkenshouders de juiste?

Dat merken varkenshouders aan den lijve. Een meerkostenvergoeding voor de extra ruimte kan er momenteel nog net af, maar meer niet. Veel varkenshouders maken de balans op om te kijken of de ingeslagen weg wel de juiste is. Conclusie: Good Farming Star is een goede aanzet tot een geïntegreerd concept waarbij meer wordt samengewerkt in de keten. Dé oplossing is het nog niet.

Beheer
WP Admin