AlgemeenOpinie

Solidair met Belgische boer

De Belgische boerenorganisaties zijn er in geslaagd om met andere partijen in de keten afspraken te maken over een tijdelijke toeslag op zuivel en varkensvlees. Daarbij gaat het om zeer aanzienlijke bedragen.

Voor melkveehouders komt een bedrag beschikbaar van €46 miljoen. De varkenshouderij krijgt €30 miljoen te verdelen.

Solidariteitsfonds

Het geld moet beschikbaar komen uit een soort solidariteitsfonds. Dit wordt gevuld met een tijdelijke toeslag op de verkoop van zuivel en varkensvlees. Daarmee compenseert de consument een deel van het verlies dat melkvee- en varkenshouders lijden, aldus de ketenpartijen.

Geld via maandelijkse afrekening

In België hebben ze al ervaring met een solidariteitsheffing voor melkveehouders. In 2009 werd eenzelfde plan gesmeed om €33,6 miljoen bijeen te harken om zo het leed bij de boeren te verzachten.

De €46 miljoen in het huidige plan wordt uitbetaald op basis van 2,7 cent per liter melkquotum dat boeren voor de afschaffing van de quotering hadden. Het bedrag wordt verdeeld over een half jaar via de maandelijkse afrekening van hun zuivelbedrijf overgemaakt. In de varkenshouderij wordt de €30 miljoen op basis van een vast bedrag per aanwezige zeug uitgekeerd.

Nog goedkeuring nodig mededingingsautoriteit

Het Belgische plan voor een steunpakket moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteit. Gezien de ervaring die ze in België hebben, is de kans van slagen echter een stuk groter dan de plannen die onlangs in Frankrijk bestonden voor zuivel en varkensvlees. Daar werd het plan direct onderuit gehaald omdat afnemers hun product in het buitenland gingen kopen.

Beheer
WP Admin