AlgemeenOpinie

Rechterlijke uitspraken

De uitspraak van de Haagse rechtbank in de zaak die Urgenda had aangespannen tegen de Staat vanwege het ontoereikende klimaatbeleid heeft nogal wat stof doen opwaaien. De rechter wordt verweten op de stoel van de politiek en het bestuur te gaan zitten. Waar bemoeit die zich mee?

Als je de uitspraak leest raak je niettemin onder de indruk van de uitvoerigheid en de onderbouwing van het oordeel van de rechter. Het gaat over het klimaatbeleid, over alle internationale afspraken die daarover gemaakt zijn in allerlei verdragen, Europese regelgeving en nationale wetgeving. Feit is dat de afgesproken reductiedoelstellingen voor de uitstoot van broeikasgassen niet worden gehaald. De conclusie dat er meer moet gebeuren is dus niet zo gek.

Inkleuring van nationale rechtsbegrippen

Juridisch gaat het om de vraag of burgers en organisaties als Urgenda zich op die verdragen kunnen beroepen. Ook hier is de rechtbank secuur. Het antwoord is namelijk nee, maar deze teksten kunnen wel worden gebruikt voor de inkleuring van nationale rechtsbegrippen. Een daarvan is de ‘maatschappelijke zorgvuldigheid’ die ook de overheid moet betrachten. En daar gaat het mis voor de Staat. De rechter draagt op om te reduceren.

Hoger beroep is een recht

De regering heeft al gezegd in hoger beroep te zullen gaan. Men vindt dat de rechter te gemakkelijk bepalingen uit het internationale recht in Nederland heeft laten gelden. Is hoger beroep fout? Lapt de regering daarmee het klimaatbeleid aan de laars? Dat ook weer niet. Hoger beroep is een recht, ook voor de Staat. En wie weet is het Hof minder dapper.

Schadevergoeding

Een andere rechterlijke uitspraak betrof de schade door waardedaling van huizen ten gevolge van de aardgaswinning en de aardbevingen. De NAM mag niet wachten tot de huizen worden verkocht, maar moet direct tot schadevergoeding overgaan. Dat gaat meer dan €1 miljard kosten. Ook een keurige uitspraak van mr. G.G. Vermeulen, mr. H. Bottenberg-van Ommeren en mr. M. Willemse te Assen.

De NAM overweegt nog of men in hoger beroep gaat. Ook hier zou ik zeggen: doen! Ik gun het de Loppersummers best, maar het gaat ook om mijn geld en daar zou ik toch eerst wel graag enkele hogere rechters naar willen laten kijken.

Beheer
WP Admin