Commentaar

2373 x bekeken

Prinsjesdag brengt weinig zoetigheid

Een feestbegroting zou het worden, voorspelden sommigen hoopvol in de aanloop naar Prinsjesdag. Maar voor de agrarische sector is er weinig reden om de vlag uit te hangen.

De begroting van het ministerie van Economische Zaken bevat meer bezuinigingen dan zoetigheid en in de Troonrede wordt de landbouw niet eens genoemd. De €5 miljard lastenverlichting komt elders terecht. In het belastingplan, waarin de lastenverlichting wordt geregeld, zijn geen speciale douceurtjes voor boeren te vinden. Daar staat tegenover dat de agrosector te maken krijgt met bezuinigingen in het onderwijs, een beëindiging van de jongeboerenregeling (die wordt overgeheveld naar de provincies) en vermindering van het budget voor de NVWA. Vooral dat laatste is opmerkelijk, gezien het grote maatschappelijke belang dat aan de controleinstantie wordt gehecht in verband met 'voedselschandalen'. Deze bezuiniging stemt ook niet hoopvol voor de veehouderijlobby die inzet op vermindering van keuringskosten voor ondernemers.

Goed nieuws uit Brussel

Beter nieuws was er uit Brussel. Nederland 'krijgt' €30 miljoen uit de pot van een half miljard die de EU beschikbaar heeft als crisisondersteuning. Dat is geen slechte score, vooral omdat Nederland relatief minder heeft geleden onder de Russische boycot dan andere landen. Uitdaging wordt nu om hier een mooie bestemming aan te geven. Rooie diesel herinvoeren? Fosfaatrechten uitdelen? Keuringskosten omlaag? Allemaal opties, maar bij dezen een pleidooi voor versterking van afzetketens.

Lees hier alle berichten over prinsjesdag 2015.

Of registreer je om te kunnen reageren.