AlgemeenOpinie

Op de barricade voor een eerlijke prijs

Vorige week maandag stond ik tussen duizenden protesterende boeren en tuinders in Brussel. Zij lieten hun stem horen uit protest tegen de lage voedselprijzen en de hoge kostprijs. In reactie heeft de Europese Commissie deze week €500 miljoen aan extra steun toegezegd om de landbouwcrisis te lijf te gaan. Een mooi gebaar, maar uiteindelijk moeten er ook verregaande, structurele oplossingen komen.

Zo zou er bijvoorbeeld een Europees stabilisatiefonds in het leven moeten worden geroepen om de klappen tijdens een volgende crisisperiode beter op te kunnen vangen. Tijdens het Ketenoverleg Agrovoeding hebben de Belgische landbouworganisaties, distributeurs en supermarkten al op nationaal niveau besloten om een dergelijk fonds in te voeren. Nu is het zaak dat we dit initiatief naar een Europees niveau tillen.

Hogan moet regels veranderen

Tegelijkertijd moet de positie van de boer en tuinder in de keten zo snel mogelijk worden verbeterd. Veel boeren en tuinders verkopen hun producten al maandenlang met verlies zonder dat zij zelf invloed uit kunnen oefenen op de prijzen. Dat moet anders. Afgelopen week heb ik Eurocommissaris Hogan daarom opgeroepen om in gesprek te gaan met zijn collega Margrethe Vestager (Mededinging) om de regels te veranderen. Door een wijziging van de mededingingsregels moeten boeren en tuinders een betere onderhandelingspositie krijgen.



Invloed regels op bedrijfsvoering

Dan de enorme regeldruk. De opeenstapeling van nationale en Europese regels is een crime voor boeren en tuinders waardoor er vaak meer tijd achter het bureau wordt doorgebracht dan in de stal of de kas. In mei heb ik een voorstel ingediend voor de uitvoering van een onderzoek waaruit duidelijk moet worden wat de impact is van de vele regels op de bedrijfsvoering. Twee weken geleden stemde de Landbouwcommissie, met steun van de Sociaaldemocraten en de Conservatieven/Gereformeerden, in met uitvoering en financiering van het onderzoek.

€30 miljoen goed verdeeld

Tot slot moet duidelijk zijn dat het bedrag van €30 miljoen dat aan de Nederlandse boeren en tuinders is beloofd, ook echt bij diegenen terecht komt die het geld daadwerkelijk nodig hebben. In het verleden hebben we maar al te vaak gezien dat geld op de verkeerde plekken terecht kwam. Hier ligt dan ook een belangrijke taak voor het kabinet. Want als we de warmte van het platteland en van onze familiebedrijven willen behouden, zal er naar structurele en haalbare oplossingen moeten worden gezocht.

Beheer
WP Admin