AlgemeenOpinie

KringloopWijzer vrijwillig houden

De KringloopWijzer is een prachtig instrument. Voor mensen die al wat langer meelopen het is Minas 2.0 maar dan beter. Alle goede bedoelingen gecombineerd met alle moderne kennis en kunde op het gebied van voer, mineralen, mest en koeien. Maar …, je kunt het gebruik ervan beter niet opleggen aan boeren. Dan overvraag je dit op zich mooie systeem.

De leden van melkveehoudersvakbond NMV zien dat goed in. Ze hebben zich uitgesproken tegen de voorgenomen verplichting van deelname aan de KringloopWijzer. Hun voornaamste grief is dat extensieve veehouders met relatief veel grond en gras, er relatief weinig voordeel mee kunnen halen. De KringloopWijzer, in ieder geval zoals die er nu ligt, pakt voor intensieve bedrijven die veel mais voeren, gunstiger uit.

KringloopWijzer is nog niet af

Het systeem is dan ook nog niet af. Juridisch niet en inhoudelijk ook niet helemaal, al zal het inhoudelijke werk nooit helemaal af zijn. Je moet eraan blijven sleutelen, verklaarde ontwikkelaar Frank Verhoeven deze zomer nog. Zelfs hij pleitte tegen verplichte invoering.

Fraudegevoeligheid

Er is nog een argument tegen verplichting: de fraudegevoeligheid. Hoe ingewikkelder een model, hoe meer mogelijkheden om er een beetje mee te rommelen. Hoe groter het gewicht dat er aan gehangen wordt, hoe groter de kans dat het systeem bezwijkt onder de verleiding. Als managementinstrument en ter ondersteuning van beleid verdient de KringloopWijzer alle aandacht, maar voor een rol als fundament van regelgeving is hij niet solide genoeg. Hou het liever vrijwillig.

Beheer
WP Admin