AlgemeenOpinie

Eerste stappen naar verhoging mestverwerkingsplicht

Varkenshouders ageren tegen hoge lasten, maar strenger mestbeleid is al in de maak.

De mestverwerking, hoeksteen én achilleshiel van het mestbeleid, moet verder groeien. Dat blijkt uit de inventarisatie van de capaciteit die LTO heeft gedaan samen met loonwerkorganisatie Cumela en Wageningen UR. Er komen meer installaties, maar de behoefte groeit sneller.

Mestverwerkingsplicht

Belangrijke oorzaak is de aanscherping van de verwerkingsplicht. De adviescommissie voor het mestbeleid vindt dat veehouders veel meer mest moeten verwerken dan nu verplicht is. In delen van Nederland zelfs twee keer zo veel. Gelukkig hoeft dat niet van vandaag op morgen, maar de richting 
is duidelijk.

Een onzekere toekomst

Deze inschatting kent veel onzekerheden. Genoemd worden de onvoorspelbare groei van de melkveehouderij, de bereidheid van akkerbouwers om dierlijke mest af te nemen en het Duitse mestbeleid – hoe lang kunnen we daar nog onbewerkte mest kwijt? Dan hebben we het nog niet eens over fraude gehad.

[([002_rb-image-2681900.jpeg]:inzetgroot)]

Foto: Koos Groenewold

Investeren in fosfaatrechten maar niet in mestverwerking

Aan de bak dus. Maar dat is niet eenvoudig. Iedereen weet hoe moeilijk het is om een grote installatie van de grond te krijgen. In Oost-Nederland zijn sinds 2013 geen nieuwe vergunningen afgegeven. Melkveehouders lijken wél bereid te investeren in fosfaatrechten, waarom niet in mestverwerking?

Varkenshouders tegen mestverwerkingsplicht

Dit leidt hoe dan ook tot kostenverhoging. Laat demonstrerende varkenshouders nou juist daar hun acties op hebben gericht. Dapper stond een groep demonstranten vorige week in de regen op het Plein in Den Haag broodjes vlees uit te delen aan het publiek. Ironisch genoeg werd precies tegelijk daarmee elders in het land de verhoging van de mestverwerkingsplicht in de week gelegd.

Problemen in eigen land

Nederlandse boeren zijn zo’n beetje het minst actiebereid van heel Europa. Voorafgaand aan de acties in Brussel op 7 september verwachtte de organisatie naast 4.000 Belgen en 2.000 Fransen zegge en schrijve 15 Nederlanders. Inmiddels is wel duidelijk dat meer Nederlandse boeren zijn afgereisd, toch lijkt erop dat de meerderheid beseft dat de grootste problemen in eigen land liggen.

Beheer
WP Admin