AlgemeenOpinie

EZ moet eensgezindheid afdwingen

Het ministerie van Economische Zaken heeft nog geen regelingen van branche- of producentenorganisaties verbindend verklaard. Verschillende sectoren werken aan algemeenverbindendverklaringen (AVV’s) van bijvoorbeeld onderzoeks- en innovatieregelingen.

Deze AVV’s zijn nodig om alle ondernemers in zo’n sector te verplichten mee te betalen. Ze komen in de plaats van productschapsverordeningen, die vervielen na het opheffen van de productschappen.

Zonder AVV geen betrouwbare zelfcontrole

De verplichting is belangrijk, zo niet cruciaal, om innovatie- of onderzoeksprojecten met een collectief belang van de grond te krijgen. Als niet vooraf vaststaat alle ondernemers meedoen, dan doet vrijwel niemand mee. Zonder AVV is er ook geen betrouwbaar systeem van zelfcontrole binnen de sectoren mogelijk, betoogt Joop Atsma, voorzitter van de Stichting Brancheorganisatie Kalversector.

Drie mogelijkheden

In theorie zijn er drie mogelijkheden om uit de impasse te komen:

  1. De productschappen opnieuw optuigen
  2. De zaak op zijn beloop laten
  3. Per direct haast maken met AVV’s

Landbouwsector te groot en te verdeeld

De eerste twee vallen meteen af. Herinvoering van productschappen zou de politiek te veel gezichtsverlies opleveren, zelfs al zou het in een lightversie zijn. Niks doen is ook niet reëel. De landbouwsector is te groot én te verdeeld in kleine spelers om als overheid helemaal aan zichzelf over te laten.

Schadelijke besluiteloosheid

Wat dan overblijft is de derde optie, waarin EZ via AVV’s eensgezindheid afdwingt waar dat nodig is. De rigoureuze afschaffing van de productschappen mag niet uitmonden in een voor de landbouw zeer schadelijke besluiteloosheid.

Beheer
WP Admin