AlgemeenOpinie

EU-geld: begrijpelijk en verbazend

Je zult maar fruitteler zijn, een carrière lang, en alle markteffecten tot diep in je beurs ervaren. Dan zul je je verbazen dat varkens- en melkveehouders na een tijd(je) lage prijzen EU-steun krijgen.

Hebben fruittelers en ook pluimveehouders dan niet dezelfde rechten als de twee sectoren die nu ‘geholpen’ worden?

Veehouderij helpt varkenshouderij

Nu moet je je van die hulp ook weer niet te veel voorstellen, want dat geld gaat naar mestverwerking, vitalere varkenshouderij en duurzame zuivelketen. Wanneer onze varkenshouders 15 miljoen dieren hebben, is het welgeteld €2 per dier. Als ik nu zie dat zij  €1,40 per kilo vlees krijgen, zal hen dat geen lucht geven.

Dat EU-geld blijkt trouwens geld te zijn van quotumoverschrijders uit de melkveehouderij. Helpt de veehouderij toch even de varkenshouderij.

Heeft de varkenssector in Nederland toekomst?

Beter is het om dat geld te benutten voor een meesterplan in de varkenshouderij. De varkenshouderij, beste ondernemers, zouden zich in alle oprechtheid moeten afvragen – wanneer het in Nederland zo moeilijk is om een inkomen te genereren dat zij een verkenning onder ogen moeten nemen – of de sector in deze omvang in Nederland toekomst heeft.

Rationeel wel: een varken in Nederland is drie keer toekomstbestendiger dan in veel buitenlanden, maar de maatschappelijke acceptatie ontbreekt en niet onbelangrijk: eetgewoonten in het Westen veranderen.

Hulp begrijpelijk na sluiten Russische grenzen

Ook de zuivel heeft de ups en downs van markt en politiek in volle hevigheid. Op de markt anticiperen is een must, op de politiek is moeilijk. Na Rusland, dat de grenzen sloot – zo’n soortgelijk dilemma kan ook vanuit Azië of Afrika komen – dan is hulp begrijpelijk.

Zuivel heeft een goed perspectief voor de middellange termijn, goed eten is een goed imago voor Westerse consumenten en erg aantrekkelijk voor elke buitenlander die ietsje rijker wordt. Melkgeldopbrengsten fluctueren, dat krijg je met weinig marktbescherming; hopelijk speelt de sector daar beter op in dan dertig jaar superheffing.

Verbazing over steun aan andere sectoren

Nertsenhouders, boomkwekers, vleeskalverhouderij, championtelers, rozenkwekers enz.; allemaal hebben ze maximaal de tucht van de markt ervaren. Ze hebben zich aangepast, begrijpelijk en ze verbazen zich over de steun aan andere sectoren.

Beheer
WP Admin