AlgemeenOpinie

Coöperatie moet wat opleveren

Hanna en ik zijn het niet eens over het belangrijkste nut van de coöperatie. Ik kies voor bundeling van krachten en Hanna voor Kassa.

“Een coöperatie moet de leden voordeel bieden”, zegt Hanna, “Zoals FrieslandCampina nu. Leden krijgen over het eerste half jaar 2 cent per kilo melk extra. Bovenop de uitbetaalde melkprijs, die ook nog tot de beste van ons land behoort. Dat noem ik nu ledenbinding.”

Klopt, maar ik vind nog steeds dat de bundeling van krachten van kleine ondernemers, die boeren zijn, veel belangrijker is. Dat geeft macht in de markt. Dat was bij de oprichting zo en is nu niet anders. Alleen zijn we verwend geraakt. De coöperatie was er altijd en dus gaan we het beschouwen als een willekeurige onderneming. Maar de basis blijft samenwerking.

Je ziet het ook nu weer. Er komen jaarlijks twee tot driehonderd nieuwe coöperaties bij. Allemaal om samen sterker te staan. Dat blijft het fundament van de coöperatieve ondernemingsvorm.

Voordeel zien

“Maar al die leden van die nieuwe coöperaties willen wel voordeel zien”, zegt Hanna zeer beslist. “Daarom is Rabobank ook geen coöperatie meer. Ik heb gezocht op internet en het ledenvoordeel bestaat uit onder meer gratis overnachten op de Efteling en het zogenoemde coöperatief dividend. Dat wordt besteed aan het verenigingsleven. Nou, daar hoef je geen coöperatie voor te zijn. Dat doen particuliere banken en het overige zakenleven ook. Een coöperatie moet echt ledenvoordeel geven, anders hoeft het voor mij niet zo nodig.”

Vion is het kwijt

Ik blijf van mening dat krachtenbundeling het belangrijkste is van coöperaties, maar ook het ledenvoordeel spreekt me erg aan. De 2 cent van FrieslandCampina, die we deze maand beuren, komt erg gelegen. Het geeft een extra coöperatief gevoel omdat ze die op dit moment niet hoefden uit te betalen. Maar ze deden het wel, om de leden te gerieven. Agrifirm heeft datzelfde principe ook nog. Bij ForFarmers mis ik het. Vion is het al lang kwijt.

Samengevat: de coöperatie is nog een uitstekende ondernemingsvorm, maar de uitvoering is toe aan een forse herijking.

Beheer
WP Admin