Redactieblog

3260 x bekeken 9 reacties

Coöperatie moet wat opleveren

Hanna en ik zijn het niet eens over het belangrijkste nut van de coöperatie. Ik kies voor bundeling van krachten en Hanna voor Kassa.

"Een coöperatie moet de leden voordeel bieden", zegt Hanna, "Zoals FrieslandCampina nu. Leden krijgen over het eerste half jaar 2 cent per kilo melk extra. Bovenop de uitbetaalde melkprijs, die ook nog tot de beste van ons land behoort. Dat noem ik nu ledenbinding."

Klopt, maar ik vind nog steeds dat de bundeling van krachten van kleine ondernemers, die boeren zijn, veel belangrijker is. Dat geeft macht in de markt. Dat was bij de oprichting zo en is nu niet anders. Alleen zijn we verwend geraakt. De coöperatie was er altijd en dus gaan we het beschouwen als een willekeurige onderneming. Maar de basis blijft samenwerking.

Je ziet het ook nu weer. Er komen jaarlijks twee tot driehonderd nieuwe coöperaties bij. Allemaal om samen sterker te staan. Dat blijft het fundament van de coöperatieve ondernemingsvorm.

Voordeel zien

"Maar al die leden van die nieuwe coöperaties willen wel voordeel zien", zegt Hanna zeer beslist. "Daarom is Rabobank ook geen coöperatie meer. Ik heb gezocht op internet en het ledenvoordeel bestaat uit onder meer gratis overnachten op de Efteling en het zogenoemde coöperatief dividend. Dat wordt besteed aan het verenigingsleven. Nou, daar hoef je geen coöperatie voor te zijn. Dat doen particuliere banken en het overige zakenleven ook. Een coöperatie moet echt ledenvoordeel geven, anders hoeft het voor mij niet zo nodig."

Vion is het kwijt

Ik blijf van mening dat krachtenbundeling het belangrijkste is van coöperaties, maar ook het ledenvoordeel spreekt me erg aan. De 2 cent van FrieslandCampina, die we deze maand beuren, komt erg gelegen. Het geeft een extra coöperatief gevoel omdat ze die op dit moment niet hoefden uit te betalen. Maar ze deden het wel, om de leden te gerieven. Agrifirm heeft datzelfde principe ook nog. Bij ForFarmers mis ik het. Vion is het al lang kwijt.

Samengevat: de coöperatie is nog een uitstekende ondernemingsvorm, maar de uitvoering is toe aan een forse herijking.

Laatste reacties

 • Mozes

  In een land met veel sterke coöperaties is het voordeel van de coöperatie moeilijk te meten omdat particulieren zich aanpassen aan de coöperatie. Om het voordeel te meten moet je de prijzen in een land met sterke coöperaties vergelijken met een land zonder deze coöperaties. Wat melkprijs betreft moet je Nederland gaan vergelijken met Engeland of Frankrijk. Wat daarnaast opvalt is dat in deze twee landen melkveehouders steeds hulp nodig hebben van de politiek terwijl in Nederland de boeren het qua melkprijs zelf wel runnen.

 • Mozes

  Aanvulling: boeren in Nederland voelen zich dankzij de coöperaties blijkbaar minder machteloos dan in Engeland of Frankrijk.

 • tonny60

  Volgens mij is een cooperatie opgericht om zoveel mogelijk voor een product te ontvangen en aan de leden uit te betalen en niet om zoveel mogelijk product te verwerken

 • veldzicht

  @ tonny 60,Als die leden meer product aan bieden zal je het toch moeten verwerken of een productie stop invoeren ,en de laatste jaren hebben ze het toch niet slecht gedaan. wel met nadruk op de laatste jaren.
  in het verleden waren hier verschillende particuliere melkverwerkers die allemaal zijn opgegaan in cmc/campina
  later friesland-campina om dat ze toch niet mee konden.

 • tonny60

  Echter net als lto was onze grootste melkverwerker voor afschaffen quotum .Misschien is het niet onverstandig om een A en B quotum in te voeren of een fabrieksquotum

 • Zuperboer

  Waarom tonny60; De hoeveelheid melk is vanaf 2 juli 2015 weer beperkt. Er kan door fosfaatefficientie en minder jongvee nog wat bijkomen maar voor de komende jaren staat de produktie weer vast. Een goede zaak? Het maakt de zuivelindustrie wederom minder flexibel, immers die produktie waar een 'quotering' aan ten grondslag ligt die wil men graag afleveren. Maar de tijd zal het ons leren.

 • alco1

  @Tonny. Wereldhandel dwing je niet met een landje, zelfs niet met een EU.
  En A en B quotum. Heb je werkelijk wel eens doordacht hoe dat er moet uit gaan zien? Totaal onmogelijk!!!

 • farmerbn

  Beiden hebben gelijk; vergaderboer ziet dat door bundeling van krachten de melkcooperatie een hogere melkprijs kan uitbetalen.
  Bij een A- en B-melkprijssysteem zien boeren die flink uitbreiden (in een overvolle markt) een zeer lage B-prijs. Als die B-prijs bv onder 20 euro is dan zullen die boeren afremmen. Bij een mengprijs van 26 euro zoals die is in Nederland, gaan alle boeren gewoon door en blijft de dip langer aanwezig. Twee prijzen systeem lijkt mij beter dan de oplossing met fosfaat. Immers bij een vraagmarkt voor melk kan iedereen vollop melken en bij het fosfaatsysteem niet en lopen dus andere landen met de poen weg.

 • PIETER123

  Verschil van prijs geeft meer het gevoel wat de markt doet.
  A quotum bij je melkfabriek net als in Frankrijk geeft een vorm van basis inkomen.B. melk is voor wie meer risico wil nemen.Nu gaat de interventie melk in de toekomst de mark weer verstoren.Handelaren weten precies wanneer ze even van de vraag markt moeten blijven.Nu loopt in de toekomst met fosfaatrechten veel boerengeld uit de sector weg net als bij quotering.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.