AlgemeenOpinie

Contact tussen varkensboer en burger

Hoe meer contact veehouders hebben met de buren, des te positiever die buren over het bedrijf zijn.

De varkenshouderij heeft het zwaar. Varkenshouders zelf vinden dat ze vooral last hebben van opgestapelde milieuregels. Het gaat dan om ­Europese regels, om nationale regels, maar ook om provinciale regels.

De relatie tussen varkenshouders en hun omgeving

Eén van de provinciale voorwaarden is de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij. Een veehouderij die wil uitbreiden, moet voldoende punten scoren. Onderdeel ervan is een gesprek met de buurt. Iedereen voelt wel aan dat een fatsoenlijk contact met de mensen in de omgeving de kans op acceptatie groter maakt, maar het is ook nuttig zoiets wetenschappelijk te onderzoeken. Die kans ontstond toen een student van ons meldde dat hij zijn scriptie wilde wijden aan de relatie tussen varkenshouders en hun omgeving. Hij kwam nog uit Brabant ook.

Geen geheimen meer

De student begon met de interactieve provinciale plankaart, die precies laat zien waar de varkenshouderijen liggen, inclusief hun ­omvang. Sterker, op de kaart kan nog veel meer informatie gevonden worden, van adres tot meest recent verleende milieuvergunning en kilo’s ammoniak aan toe. Nee, er is vrijwel niets meer geheim. Op basis daarvan kon onze student nauwkeurig bepalen welke grotere varkenshouderijen (groter dan circa 200 NGE) nabije burgerburen hadden. De grens werd gelegd bij buren binnen 150 meter.

[([002_rb-image-2685134.jpeg]:inzetgroot)]

Foto’s: Ronald Hissink

De relatie tussen boer en burger

Vervolgens heeft hij beide groepen bestookt met een vragenlijst. Die vragenlijst was bedoeld om er achter te komen of boer en burger contact met elkaar hadden. Hadden ze familierelaties, zaten ze in hetzelfde bestuur van een vereniging, speelden hun kinderen met elkaar, gingen ze bij elkaar op visite, kwamen ze wel eens op het bedrijf, dat soort vragen. En natuurlijk vragen over hoe de burger het plaatselijke varkensbedrijf waardeert.

Bang voor de resultaten

Het was nog niet zo gemakkelijk om voldoende mensen te laten meedoen. Veel varkenshouders en buren moesten niets hebben van zo’n onderzoek. Ze waren bang dat de uitkomsten tegen hen gebruikt zouden worden. Dat de student in kwestie met een zachte g sprak, en zich kon identificeren als echte Brabander, hielp lang niet altijd.

Onderling contact leidt tot een positieve waardering

Ondanks die handicaps komen er toch aardige resultaten uit het onderzoek. De student kon statistisch aantonen dat veel onderling contact leidt tot een positieve waardering voor het bedrijf. Hij heeft natuurlijk aandacht besteed aan de vraag welke vormen van contact nu het meest belangrijk zijn, maar dat leverde weinig op. Maar wel, hoe meer contact, hoe beter. De eis van de provincie dat er contact gemaakt moet worden met de buren is dus niet op drijfzand gebaseerd. En veehouders, niet alleen in Brabant, kunnen er hun voordeel mee doen; zorg dat je goed omgaat met je buren, dat is gezellig én goed voor je bedrijf.

Beheer
WP Admin