AlgemeenOpinie

Boze boeren geholpen met minder regels

Aanstaande maandag maken ruim drieduizend boze boeren hun opwachting uit heel Europa in Brussel. Financiële steun of marktingrijpen vormt echter geen structurele oplossing. Het echte probleem is dat Brusselse regelgeving innovatie en ondernemerschap blokkeert en te bureaucratisch is. Dit verslechtert de concurrentiepositie van de boer. Het protest moet de aanleiding zijn om eindelijk de bezem door Europese regelgeving te halen.

Juist Nederland heeft kennis en kunde in huis om concurrerend te zijn. Na de Verenigde Staten is Nederland de grootste exporteur van agrarische producten en kennis ter wereld, goed voor ruim €80 miljard per jaar. Onze boeren worden echter te vaak belemmerd in het efficiënt produceren van kwalitatief hoogwaardige producten. De voorbeelden van ondoordachte regelgeving zijn eindeloos: van de vergroeningseisen tot het tegenhouden van innovatieve plantveredelingstechnieken.

Hèt schoolvoorbeeld is de mestwetgeving. Veehouders moeten veel geld betalen om dierlijke mest af te voeren. Tegelijkertijd moeten ze dure kunstmest aanvoeren. Dit is stompzinnig, want door Nederlandse innovaties is het mogelijk om dierlijke mest te hergebruiken en in te zetten als kunstmestvervanger. Voor een veehouder zou dat zomaar duizenden euro’s aan mestkosten kunnen schelen, maar vooral ook het milieu is erbij gebaat: de kunstmestindustrie is in Nederland de grootste verbruiker van aardgas. Een win-winsituatie die door de Europese Commissie wordt tegengehouden.

De Franse en Belgische boeren die deze zomer vakantiegangers de weg versperden, eisen betere prijzen voor hun producten. Ze lijken echter niet bereid te zijn de onderliggende problemen onder ogen te zien: ze moeten concurrerend zijn. De agrarische sector anno 2015 is een vooruitstrevende en innovatieve sector. We moeten niet afhankelijk zijn van Brusselse steun waardoor we eindeloos in de weer zijn met formulieren om aan specifieke voorschriften – bedacht in Europese vergaderkamers – te voldoen. Met onze eigen mest hebben we echter al goud in handen. Dat dit niet wordt gezien in Brussel, is het echte probleem.

Beheer
WP Admin