AlgemeenOpinie

Verwachtingen temperen

De roep om de helpende hand van de overheid klinkt alom in de Europese agrarische sector. De boerenacties die begonnen in Frankrijk maar zich hebben uitgebreid naar onder meer Spanje, Duitsland en Engeland zetten die roep kracht bij.

Zelfs in Nederland is al sprake van actiedreiging. Maar woensdag gaven Brussel en Den Haag een eensluidend signaal af; verwacht uw heil niet van de overheid als de prijzen slecht zijn.

Hernieuwd Europees prijs- en marktbeleid is niet te verwachten. Dat signaal gaf eurocommissaris Phil Hogan af in Brussel. Afgelopen jaren hebben juist in het teken gestaan van een fundamentele omkeer op dit gebied: meer marktwerking, minder overheid. De eerste de beste tegenslag in de marktontwikkeling zal daar geen verandering in brengen. Hooguit is er ruimte voor ‘structuurverbetering’, wat dat ook mag zijn. Hogan zegt toe op 7 september, tijdens een speciale landbouwraad, met concrete voorstellen te komen.

Betere concurrentiepositie

Voor herstructurering van alleen al de Franse veehouderij zou €3 miljard nodig zijn. En wat is dan bereikt? Een betere concurrentiepositie ten opzichte van Duitsland… Daar schieten we in Europees verband nog weinig mee op.

Ook Nederlandse varkenshouders willen een betere concurrentiepositie, te bereiken door lastenverlichting. Ze hebben een punt voor zover de sector hier meer zelf bijdraagt aan keuringskosten dan elders in Europa. Maar staatssecretaris Dijksma gaf in een gesprek woensdag weinig uitzicht op verlichting van deze lasten. Kostprijsverlaging is volgens haar niet de oplossing.

Kortom, verwacht niet te veel van de overheid.

Beheer
WP Admin