AlgemeenOpinie

Rustig op vakantie

“Boek toch maar een week later!”, roept Wijnand als ik na uitgebreid overleg en een intensieve zoektocht op internet nog net een huisje heb weten te vinden.

Hij is fijn. Het is ieder jaar hetzelfde en dat zal ook niet veranderen. Gaan we nog snel even maaien of wachten we tot na de vakantie? Mooi weer tijdens je week weg is fijn, maar het betekent ook dat er extra werk is op de boerderij. En dat moet gepland worden.

Van tevoren zijn we altijd extra druk en ook na thuiskomst is er een hoop in te halen. Maar dat maakt het weggaan niet minder leuk. Het is alleen erg moeilijk om last minute een huisje voor vijf personen aan het water te vinden in het zo geliefde Friesland. Toch zie ik ook de voordelen; een beter zicht op het weer en annuleren kan echt niet meer.

Iedere dag contact met thuis

Op de ochtend van vertrek heb ik in een half uur onze koffers gepakt en rijden we kort daarna de zon tegemoet. Het genieten begint direct. Wat is Nederland mooi vanaf het water. Heel veel meer dan onze zwembroek en bikini hebben we niet aan die week. Tijdens de vakantie is er iedere dag minstens een keer contact met thuis. Opa en oma letten op het vee, de huisdieren en de kaas en helpen de bedrijfsverzorger met melken, onze medewerker doet de rest.

Volledig vertrouwen

Dan komt het bericht dat de nieuwe maaiers, die Wijnand na de brand heeft moeten bestellen, gearriveerd zijn. Precies op tijd voor de volgende snede. Bij het landbouwmechanisatiebedrijf kijken ze verbaasd op als onze medewerker ze komt halen. Het geeft wel aan dat Wijnand hem volledig vertrouwt. Al gauw komen de filmpjes van het maaien en genieten we mee. Dat ziet er goed uit! Als de kuil dicht zit en het een dagje bewolkt en regenachtig is, rijdt Wijnand toch gauw even naar huis om het resultaat te bewonderen en om kunstmest te strooien. Aan het eind van de middag is hij alweer terug met een tevreden glimlach op zijn gezicht.

Energie

Het is fijn wanneer je merkt dat het bedrijf ook heus kan draaien zonder dat je zelf aanwezig bent. In Friesland is de zon weer doorgebroken en gaan we met een gerust hart het water op. Aan het eind van de week komen we diepgebruind en heerlijk ontspannen thuis. Van zo’n vakantie kunnen we heel lang nagenieten en het geeft veel energie voor op de boerderij!

Beheer
WP Admin