AlgemeenOpinie

Melkprijs en fosfaatrecht gevaarlijke cocktail

De run op fosfaatrechten is gestart, terwijl de melkprijs zakt. De onrust neemt toe.

Het kan niemand ontgaan; boeren in Europa zijn ontevreden. Trekkers op de weg, zwarte rookpluimen van brandende banden en geplunderde vrachtauto’s. Het zijn beelden die afgelopen weken de journaals vulden. Eerst nog alleen uit Frankrijk; inmiddels zijn de acties overgeslagen naar Engeland, Duitsland en België. Vanuit de Nederlandse vakbonden klinkt weliswaar dreigende taal, maar tot acties is het nog niet gekomen.

Opbrengstprijzen zijn laag

De boeren hebben recht van spreken. De opbrengstprijzen zijn laag. Een grote groep kan amper het hoofd boven water houden. De vooruitzichten op korte termijn zijn somber. Zo zakte zuivelreus FrieslandCampina met de garantieprijs voor augustus onder de magische grens van € 30 per 100 kilo. Melkveehouders moeten rekenen op nog lagere prijzen. De prijsval voelt als thuiskomen van een koude kermis. Veel veehouders investeerden in de afgelopen jaren in grond, vee en/of stallen. Alles met het vooruitzicht dat in april van dit jaar de quotering stopte. De hoge melkprijs stimuleerde hen nog eens extra.

‘Fosfaatbrief’ Dijksma roept veel vragen op

Het is niet alleen de prijs die voor onrust zorgt. Dat zou ook niet goed zijn. Tot op zekere hoogte gelden economische wetten van vraag en aanbod. Een ondernemer kiest voor dit krachtenspel. Nee, onzekerheid over de toekomst speelt een hoofdrol. De ‘fosfaatbrief’ van staatssecretaris Sharon Dijksma van 2 juli roept veel vragen op. De hang naar informatie is enorm, getuige de recordbezoeken op Boerderij.nl. Een bericht over fosfaathandel trok in amper 24 uur 20.000 lezers. Het is nog geen echte handel in rechten, meer het nemen van opties. Maar toch, de eerste bedragen staan genoteerd. Vrijwel iedere veehouder moet straks op deze markt acteren. Uit een groot aantal reacties klinkt ongeloof en verontwaardiging.

In de gesprekken aan de keukentafel kan deze gevaarlijke cocktail van lage prijzen en onzekerheid zomaar ontvlammen.

Beheer
WP Admin