AlgemeenOpinie

Wat doet Maat voor actievoerende boer?

In Europa borrelt onder de boeren de onrust. Frankrijk, Engeland en België zijn voorbeelden van acties. In ons land roeren de varkenshouders zich. Ook daar worden acties voorbereid. Wat doet LTO-voorzitter Albert Jan Maat echter?

Maat zegt dat overleg beter is dan publieksacties. Die leveren in de praktijk bitter weinig op volgens hem. Daarom zet LTO in op een tactiek van overleg. Een ‘ondernemersmodel’ noemt Maat het.

Het water staat veel boeren tot de lippen

U weet dat ik een positief LTO-lid ben. De opmerkingen van Maat maakten mij echter des duivels. Het water staat vele boeren in Europa tot de lippen, men voelt zich onmachtig en gaat actievoeren. Een ander middel ziet men niet zitten. Zoveel heeft dat overleg van de LTO gezien de prijsvorming van zuivel en vlees nu ook weer niet opgeleverd.

Boerenvoorman zegt op voorhand dat acties niets opleveren

Dat maakt mij op zich niet boos. Wel dat Maat zo nodig in een interview in De Boerderij acties afserveert, net voordat ze op 7 september in Brussel wordt gehouden. Gans Europa neemt er aan deel. Het is dodelijk dat een boerenvoorman, zowel in Nederland als Europa, op voorhand zegt dat acties niets opleveren.

LTO doet wel mee op 7 september

“We doen wel mee aan de acties op 7 september in Brussel”, zegt Maat dan slijmerig. Daar maakt hij het nog minder mee. Wat moet een boerenvoorman, die acties zinloos vindt, in Brussel? Niets.

Als ik er naar toe zou gaan, wat ik niet doe, zou ik hem ontvangen met boe-geroep. Hij is een belediging voor alle boeren die vanuit hun hart en vanwege hun ellendige situatie wel actievoeren.

Maat: LTO schaakt op vele borden

Maat zou een vent met ballen zijn als hij de acties in Brussel ook veroordeelde. Maar dat doet hij niet. Hij murmelt in genoemd interview over de LTO, die ‘schaakt op vele borden’. Dat zal wel en is zeker waar. Ook dat daar resultaten mee worden geboekt.

Laatdunkende opstelling over actievoerende boeren

Maar daar gaat het nu even niet om. Met zijn laatdunkende opstelling tegenover de actievoerende boeren zet hij zichzelf volledig schaakmat. Het aantal boeren dat hij vertegenwoordigt wordt daarmee steeds kleiner.

Beheer
WP Admin