Redactieblog

4687 x bekeken 15 reacties

Wat doet Maat voor actievoerende boer?

In Europa borrelt onder de boeren de onrust. Frankrijk, Engeland en België zijn voorbeelden van acties. In ons land roeren de varkenshouders zich. Ook daar worden acties voorbereid. Wat doet LTO-voorzitter Albert Jan Maat echter?

Maat zegt dat overleg beter is dan publieksacties. Die leveren in de praktijk bitter weinig op volgens hem. Daarom zet LTO in op een tactiek van overleg. Een 'ondernemersmodel' noemt Maat het.

Het water staat veel boeren tot de lippen

U weet dat ik een positief LTO-lid ben. De opmerkingen van Maat maakten mij echter des duivels. Het water staat vele boeren in Europa tot de lippen, men voelt zich onmachtig en gaat actievoeren. Een ander middel ziet men niet zitten. Zoveel heeft dat overleg van de LTO gezien de prijsvorming van zuivel en vlees nu ook weer niet opgeleverd.

Boerenvoorman zegt op voorhand dat acties niets opleveren

Dat maakt mij op zich niet boos. Wel dat Maat zo nodig in een interview in De Boerderij acties afserveert, net voordat ze op 7 september in Brussel wordt gehouden. Gans Europa neemt er aan deel. Het is dodelijk dat een boerenvoorman, zowel in Nederland als Europa, op voorhand zegt dat acties niets opleveren.

LTO doet wel mee op 7 september

"We doen wel mee aan de acties op 7 september in Brussel", zegt Maat dan slijmerig. Daar maakt hij het nog minder mee. Wat moet een boerenvoorman, die acties zinloos vindt, in Brussel? Niets.

Als ik er naar toe zou gaan, wat ik niet doe, zou ik hem ontvangen met boe-geroep. Hij is een belediging voor alle boeren die vanuit hun hart en vanwege hun ellendige situatie wel actievoeren.

Maat: LTO schaakt op vele borden

Maat zou een vent met ballen zijn als hij de acties in Brussel ook veroordeelde. Maar dat doet hij niet. Hij murmelt in genoemd interview over de LTO, die 'schaakt op vele borden'. Dat zal wel en is zeker waar. Ook dat daar resultaten mee worden geboekt.

Laatdunkende opstelling over actievoerende boeren

Maar daar gaat het nu even niet om. Met zijn laatdunkende opstelling tegenover de actievoerende boeren zet hij zichzelf volledig schaakmat. Het aantal boeren dat hij vertegenwoordigt wordt daarmee steeds kleiner.

Laatste reacties

 • vink


  Niets veranderlijker dan vergaderboer. Is Hanna het hier wel mee eens?

 • Mozes

  Wat willen de actievoerders dat de Europese politiek gaat doen? Als ze dat niet weten waar voeren ze dan actie voor? 
  In de praktijk komt het er op neer dat de demonstratie niets anders is dan een afreageren van emoties. De politiek toont begrip voor de emoties, belooft wat optische maatregelen en iedereen gaat weer naar huis. 

  De enigste oplossing is de invoering van een beschermde markt met invoerheffingen, exportsubsidies en productiequota. Dit heeft echter heel grote nadelen voor de werkgelegenheid en economie in Europa. Dat zal er niet komen dus gebeurd er niets.
  ik kan net als Vergaderboer mijn tijd beter in huis besteden.  

 • geen boer

  de LTO heeft hier gewoon gelijk, maar wellicht is het niet handig dit hardop te zeggen. Demonstraties waarvan het publiek last heeft keren de publieke opinie tegen je. Dat is nooit handig. En wanneer je ook nog eens geen enkel direct resultaat hebt, dan is het uiteindelijke saldo niet nul maar zelfs negatief.
  Wat wel waar is dat de LTO een veel te roze bril op gehad heeft van de na-quotum omstandigheden. Het feit dat er nu te veel melk is, is helemaal geen verrassing. Toch werd dit scenario als ongewenste negativiteit terzijde geschoven; zonder quotum zou alles beter worden, en de wereld had alleen maar meer melk nodig.
  Men zal het in NL niet willen horen maar hier hebben de behoudende fransen gelijk gekregen; hun quotum is opgevolgd door individuele leveringscontracten op basis van het voorgaande quotum. Dit is al heel lang geleden zo beslist, iedereen wist wat er komen ging dus rust op de markt, en daar zitten ze nu niet met peperdure lege stallen. Dezelfde lage melkprijs, maar zonder molensteen om de nek.
  Analoog aan de varkenssector kan dit wel eens langzame survival of the fittest worden, waarbij op de lange duur bovenwettelijke regelgeving de primaire melkproductie hier te lande marginaliseert. Op die regelgeving, daar zou de LTO zich op moeten focussen richting Den Haag de komende jaren. Want daar kunnen ze wel wat doen, aan de lage melkprijs niet.

 • Mozes

  Dat Albert Jan Maat een tweeledig standpunt inneemt komt omdat hij begrip moet tonen voor de emoties van de boeren. Tegelijk mag hij geen valse verwachtingen wekken.
  Daar komt nog bij dat hij voorzitter is van de Europese landbouworganisatie die in meerderheid actie wil voeren en voorzitter is van LTO die veel meer als ondernemers marktgericht denken en geen nut in actievoeren zien. 
  Albert Jan Maat zit in deze klem tussen verschillende belangen die hij moet dienen. 

 • pinkeltje


  Het bekende wespennest van de politiek. Of is het een slangenkuil? Er is maar één echte oplossing. gewoon effe stoppen met krachtvoer verstrekken, is dat probleem vna de melkprijs zo opgelost. Moeilijker is het niet, maar dat gaan we niet doen. We willen alleen maar meer, maar dat houdt vanzelf een keer op.

 • maatje 1904

  goede oplossing pinkeltje

 • horstink

  Mee eens dat actievoeren alleen maar afreageren van emotie is en dat zich dat alleen maar tegen ons kan keren. Naast stoppen met krachtvoer helpt het afstoten van koeien overigens ook. Brengt ook direct wat extra liquiditeit... er zit landelijk nog jongvee zat dus wanneer melkprijs weer aantrekt kunnen we weer snel schakelen met zijn allen.

 • alco1

  Kijk. En dan met #2 van @Mozes ben ik het weer volkomen eens.

 • schoenmakers1

  hier hebben verschillende het over de enige oplossing voor het probleem, ik moet toch met geen boer meegaan, de extra regels, dus extra kosten die ons door dijksma opgelegd worden eraf, het zou het leven een stuk leuker maken

 • veldzicht

  Actie voeren om een hogere liefst kosten dekkende prijs zo dat je je als boer nergens zorgen om hoeft te maken is natuurlijk onzin,je hebt nu eenmaal te maken met vraag en aanbod en het aanbod is nu door vele omstandigheden nu eenmaal te hoog,Heel wat anders is het om actie te voeren voor een betere
  concurentie positie,de macht van de grootgrutters is veel te groot, een handje vol inkopers bepaald voor een groot deel de prijs en maakt dikke winst of gaat er mee stunten terwijl de producent het na kijken heeft en wordt afgescheept met een fooi,Ook actie voeren tegen de overheid met zijn kostprijs verhogende onzin  regelgeving zal misschien enige zin hebben maar verwacht er niet veel van
  het aantal stemmertjes telt nu eenmaal zwaarder dan die paar boeren.

 • alco1

  Veldzicht. Tweespalk wordt er gecreéerd.
  Veel boeren worden blij gemaakt met fosfaatrechten.
  Dan heeft hun bedrijf weer meer waarde en ze denken dat hun mestafzet goedkoper zal zijn en de mais aankoop niet zo duur, omdat mensen met uitbreidings plannen hun geld wel nodig hebben voor de aankoop van extra rechten.
  Het is allemaal gezwets voor het eigen hachje.

 • schoenmakers1

  veldzicht, hier zou dijksma een goede voorlichtingscampane voor kunnen opzetten als zij dat zou willen, een soort tegenwicht aan wakker dier en zo, maar of de wil er is?

 • agratax2

  Maat wil geen inbreuk doen op zijn -heilige geloof- in de goede werking van de wereldmarkt. De Engelse veehouders, niet bepaald jongens die doorgaans de straat p gaan, hebben met hun acties nu toch bereikt dat de Groot Grutters de melk verhogen met een extra uitkering voor de Engelse melkveehouders. Dit zal niet alle pijn weg nemen maar is een stap in de goede richting. Waarom niet een dergelijke stap zetten in Nederland, waarbij bv. niet alleen melk maar alle zuivelproducten verkocht door de Nederlandse Grutters deze Plus krijgen. Hiermee is de pijn van de slechte export nog niet weg, maar dan kan de boer kiezen, wel export maken voor weggeefprijzen of alleen voor Nederlandse markt produceren. helaas LTO weigert om maar over dit soort oplossingen te denken. Ze zitten te vast geroest aan hun Vrije Markt Geloof. 

 • Schraar

  Maat heeft zichzelf volledig gediskwalificeerd als voorzitter van de COPA. Hij kan deze functie het beste per direct weer inleveren. Hij hoort straks in Brussel de boeren uit de verschillende landen toe te spreken. Wat kan hij nu nog zeggen na deze uitspraken? 'Wat doen jullie hier?, ga maar weer naar huis, dit heeft toch geen zin??' 
  Actie voeren heeft overigens wel degelijk zin. Het is niet zo dat je direct bereikt wat je zou willen bereiken, maar door de druk er op te houden dwing je de politiek in beweging te komen. Ik ben al bij meerdere acties van de EMB geweest en nog nooit om mijn frustraties af te reageren of om geld te vragen, maar om te pleiten voor een systeem om de markt te reguleren en vraag en aanbod in balans te houden. Dit kan alleen vanuit de Europese overheid geregeld worden.

 • timmer1


  De fnv en cnv voeren toch ook om de havenklap acties. Zij behalen ook succes. Als je er niet in gelooft wordt het nooit wat!

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.