AlgemeenOpinie

Goed gedrag rond melding CAP bestraft

Het voelt alsof goed gedrag wordt bestraft. Fouragebedrijven die chlooramphenicol (CAP) in stro vermoeden en hiervan melding maken bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moeten zelf opdraaien voor de handhavingskosten. Deze kunnen oplopen tot €10.000.

De NVWA hanteert een nultolerantie voor verboden stoffen in veevoer en beroept zich hierbij op Europese regelgeving. De autoriteit heeft er geen boodschap aan dat chlooramphenicol van nature in stro kan voorkomen. De stof is gevonden op stro uit Nederland, Frankrijk en Denemarken. Het is onduidelijk hoe dit kan. Ook op mais kan de stof voorkomen.

Starre houding ontmoedigt meldingen

De starre Nederlandse houding moedigt de bedrijven niet direct aan de partijen de testen op chlooramphenicol, of om de lichte besmettingen te melden. Op het ontduiken van deze meldingsplicht staat echter een hoge boete.

Wel ondergrens CAP in België

De NVWA zou eens naar de Belgen, óók Europa, kunnen kijken. Onze zuiderburen hanteren in tegenstelling tot Nederland wél een soort van ondergrens, met gevoel voor redelijkheid. Een cijfer achter zes nullen achter de komma is onschuldig voor chlooramphenicol en geldt er niet als toediening. Met deze pragmatische houding richten de Belgen zich op draagvlak en wordt de sector aangemoedigd echt serieuze besmettingen op te sporen.

Beheer
WP Admin