AlgemeenOpinie

Fosfaatrecht splijt boer én kabinet

Letterlijk zegt ze het niet, VVD-politica Helma Lodders, maar de goede verstaander heeft genoeg. De VVD wil af van fosfaatrechten.

Staatssecretaris Sharon Dijksma moet volgens haar terug naar Brussel om het fosfaatplafond van tafel te krijgen. Dijksma gaat er juist prat op dat zij onder andere met dit plafond derogatie voor Nederland binnenhaalde. VVD, met steun van CDA en SGP, wil nu eerst gedegen cijfers over fosfaatproductie.

Extra investeringen dreigen

Lodders speelt in op de emotie van het moment. Invoering van fosfaatrechten leidt in de praktijk tot grote problemen. Veehouders hebben in de afgelopen tijd veel geld gestoken in grond en stallen. Extra investeringen dreigen nu voor fosfaatrechten.

Stilstaan bij regelgeving

Het is goed om af en toe stil te staan bij uitgangspunten voor regelgeving, én regelgeving zelf. Voor veehouders wordt het vrijwel onmogelijk om nog alle wetten, regels en verordeningen die de bedrijfsvoering aangaan, te bevatten. Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) ook is zo’n ingewikkeld traject, daar waar provincie Noord-Brabant nog een extra pakketje opstapelde. En waar zaterdag het Besluit emissiearme huisvesting, onderdeel van PAS, inging. En zo zijn er nog veel grote en kleine zaken te noemen.

Duidelijkheid al een stap

Niet om direct volledige vrijheid te bepleiten, maar het kabinet Rutte zou eens naar een kerndoelstelling van deze regeringsperiode kunnen kijken: verminderen van regeldruk. Duidelijkheid zou al een stap zijn. Voor ondernemers is niks ergers dan onzekerheid.

Beheer
WP Admin