AlgemeenOpinie

Excelleren levert meer op dan actie

Er is crisis in de land- en tuinbouw. Prijzen dalen tot dramatische dieptes, inkomens verdampen. Het zijn zware tijden.

De pijn doet zich zo zeer gelden dat de roep om actie steeds meer en steeds vaker gehoord wordt. Maar tot wie moet de varkenshouder zich richten? Waar kan de melkveehouder terecht? En welke manier van actievoeren leidt werkelijk tot resultaat?

Ministers komen bij elkaar

De Europese ministers van landbouw hebben besloten over ruim twee weken bij elkaar te komen om te praten over de situatie in de Europese landbouw. Daarmee suggereren de politici dat ze invloed kunnen uitoefenen op de markt. Voor een deel is dat waar, maar voor een groot deel ook niet. De tijden dat de Europese landbouwministers marathonvergaderingen hielden om de prijzen voor de landbouwproducten vast te stellen, liggen ver achter ons. De Europese begroting bestaat al lang niet meer voor het grootste deel uit landbouwgelden die worden besteed aan exportsubsidies en andere prijsondersteuning.

Hoe moet de crisis bezworen worden?

Landbouworganisaties in binnen- en buitenland pijnigen zich het hoofd over de manier waarop de crisis bezworen moet worden en welke strategie daarbij moet worden gevolgd. Acties die de weerzin van het publiek opwekken – lees blokkades van snelwegen – leveren weinig tot niets op.  Maar of prijzen of inkomens aantrekken door overleg met politici valt ook te betwijfelen. Het is een saaie weinig heroïsche waarheid: uiteindelijk verdient de boer zijn geld op de markt en daar win je  alleen door te excelleren.

Beheer
WP Admin