Redactieblog

2038 x bekeken 9 reacties

Excelleren levert meer op dan actie

Er is crisis in de land- en tuinbouw. Prijzen dalen tot dramatische dieptes, inkomens verdampen. Het zijn zware tijden.

De pijn doet zich zo zeer gelden dat de roep om actie steeds meer en steeds vaker gehoord wordt. Maar tot wie moet de varkenshouder zich richten? Waar kan de melkveehouder terecht? En welke manier van actievoeren leidt werkelijk tot resultaat?

Ministers komen bij elkaar

De Europese ministers van landbouw hebben besloten over ruim twee weken bij elkaar te komen om te praten over de situatie in de Europese landbouw. Daarmee suggereren de politici dat ze invloed kunnen uitoefenen op de markt. Voor een deel is dat waar, maar voor een groot deel ook niet. De tijden dat de Europese landbouwministers marathonvergaderingen hielden om de prijzen voor de landbouwproducten vast te stellen, liggen ver achter ons. De Europese begroting bestaat al lang niet meer voor het grootste deel uit landbouwgelden die worden besteed aan exportsubsidies en andere prijsondersteuning.

Hoe moet de crisis bezworen worden?

Landbouworganisaties in binnen- en buitenland pijnigen zich het hoofd over de manier waarop de crisis bezworen moet worden en welke strategie daarbij moet worden gevolgd. Acties die de weerzin van het publiek opwekken - lees blokkades van snelwegen - leveren weinig tot niets op.  Maar of prijzen of inkomens aantrekken door overleg met politici valt ook te betwijfelen. Het is een saaie weinig heroïsche waarheid: uiteindelijk verdient de boer zijn geld op de markt en daar win je  alleen door te excelleren.

Laatste reacties

 • maatje 1904

  regels maken voor de verwerkers van het opkloppen van producten en hier een grens aan stellen

 • soja

  schaf de cao voor werknemers dan ook maar af Jan Braakman excelleer maar!!!

 • agratax2

  Beste Jan, als we het geld op de markt moeten verdienen met exceleren. Moet ik concluderen, dat de Nederlandse landbouw NIET excelent is. Onze prijzen zijn niet hoopgevender dan die van de ons omringende landen. Ik moet dan ook concluderen dat exceleren voor DE LANDBOUW niet werkt. Exceleren zal heel goed werken voor de boer die zijn eigen producten tot op het aanrecht weet te leveren, bij zijn vaste klanten kring. Dit is per definitie kleinschalig en daarmee toont het aan dat het niet voor Bulk producten geldt, zoals onze boeren graag maken. Zij denken immers alleen maar in Hoe meer ik lever het meer ik verdien. Misschien moeten boeren gaan denken hoe krijg ik een kosten dekkende prijs voor mijn product. Dus niet langer denken Hoe verlaag ik mijn kosten, maar Hoe verhoog ik mijn verkoopprijs.

 • veldzicht

  agratax2,het klinkt goed nu nog even vertellen hoe.behalve dan biologisch
  en huisverkoop daar is al genoeg aanbod van.

 • alco1

  <h2>Alleen al het zinnetje in #3. 'Zij denken immers alleen maar in Hoe meer ik lever het meer ik verdien. ' Hiermee verlaag je het verstand van de boer. Natuurlijk weten ze wel hoe de vork in de steel zit. Maar het enigste wat je als individuele boer in de hand hebt is productie verhoging. En dan stellen dat ze moeten gaan nadenken hoe ze kostendekkend kunnen zijn is ook zo'n uitspraak voor de búhne. Het gaat erom 'HOE'. Verder door veldzicht 4 goed gezegd.</h2>

 • piethermus1

  Tegenwoordig zijn velen van ons gecertificeerd, om uberhaupt te mogen leveren. Al ruim 20 jaar geleden begon dat bijv met MBT, Milieu Bewuste Teelt op de toen nog  bestaande ove rhet land verspreide groenteveilingen. Er zou een meerwaarde uit te halen zijn. Je zou als tuinder meer krijgen voor je product. De groentenveilingmarkt was er toen vaak een van overaanbod. Maar het viel op dat zodra dat certificaat er was, dat telen voor dat certificaat de norm was en werd en dat niet voldoen aan die norm een minderwaarde opleverde. We zijn wel degelijk excellent, want als we dat niet waren kregen we nog minder. Juist die opstuwing van kwaliteit door bewustwording via o.a. certificering e.d. en zorgt voor een goede( kwaliteits)basis, zeker in een markt als je moet vechten om uberhaupt je spul verkocht te krijgen. Als er een krapte is in de markt lijkt het me dat je dan juist wel voor een excellent product relatief meer extra kunt krijgen. Als je ooit op de ouwe groenteveiling je spul hebt moeten verkopen, dan snap je wat ik bedoel. Dat was pas echt vrije handel van voedsel. (Akkerbouw, zoogkoeien veilinggroenten, e.d.; Allemaal gedaan en een dot ervaring opgedaan. Ik zit dus niet zo monomaan in elkaar als veel collega's die alleen maar in hun eigen sectortje bezig zijn en daarbij dito oogkleppen ontwikkeld hebben)

 • agratax2

  @alco1. Je witl weten hoe je de verkoopprijs kunt verhogen? Wel hiervoor is nodig dat het aanbod niet de koopkrachtige vraag overstijgt. De koopkraxhtige vraag moet gezocht worden in het rijkere deel van de wereld, dus niet in het hongerlijdende deel van de wereld. Hiermee vallen honderden miljoenen potentiele kopers af. Deze aanbod beperking is te bereiken via samenwerken van boeren en zuivelfabriken. Ik weet wel dat we hiermee problemen kunnen krijgen met alle handels afspraken en regelgeving op gebied van monopolie. Helaas er is geen andere weg. Zolang de boeren aan de leiband van deze door de handel bedachte controle instanties blijven lopen rest hen niets anders dan wachten op WIE de stijd overleeft. Als je dit idee een Utopie noemt mag dat, maar doorgaan op de huidige voet betekent dat de situatie niet zal veranderen. Canada overleeft nog steeds al de monopolie restricties met zijn quota (productie afspraken) en een niet volwaardigeVrije Wereld Handel. Nog steeds denken wij dat we beter kunnen dan de Canadezen en dus geen prijs en hoeveelheids afspraken nodig hebben. 

 • alco1

  Het beste woord agratax. 'utopie'. 
  En zie #4. 
  Je kunt beter hard geconfronteert worden met de werkelijkheid dan valse hoop geven en mensen laten door modderen in een steeds verder wegzakkend moeras.

 • John*

  markt ver is gewoon verzadigd, bedrijven met de laagste kostprijzen overleven. harde waarheid.. als je niet meer meegaat in de kostprijsverlaging ben je gezien. Als je nu voldoende zekerheden hebt is t zeker een optie om t bedrijf van een stopper over te nemen voor wat nu weinig is en daarmee je gemiddelde kostprijs verlagen.

  let op voor een bedrijf met personeel nooit een hogere financiering aangaan dan 1000 euro per zeug, dat krijg je anders niet bolgewerkt.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.