AlgemeenOpinie

Eigen kaas eerst?

Gevaarlijke ontwikkeling in Frankrijk en België. In hun ijver voor een betere melkprijs doen de boeren daar domme dingen.

Nee, dat is niet het blokkeren van de wegen. Het is niet mijn stijl, maar als ze denken dat het resultaat oplevert moeten ze het zeker doen.

Weinig begrip

Volgens mij werkt het echter tegen hen. Als je in de vakantie urenlange in een file terecht komt vanwege actievoerende boeren, word je daar niet vrolijk van. Kweek je dan begrip voor de boerenproblemen? Ik denk het niet. Je zadelt de vakantieganger, je afnemer, op met een probleem. Van hem kun je weinig begrip verwachten.

Transporteurs hebben last van Poolse chauffeurs

Dat is ook het geval met de transporteurs. Die staan met hun vrachtwagen uren, nee soms dagenlang stil vanwege de acties, Dat zijn ook vaak kleine bedrijven die moeite hebben de touwtjes aan elkaar te knopen. Zij hebben bijvoorbeeld last en concurrentie van Poolse chauffeurs. Daar profiteren wij als boeren nog wel eens, maar dat terzijde.

Product van eigen bodem streepje voor

Dom vind ik de actie om vrachtwagens te openen en vlees uit het buitenland te vernietigen. Eigen vlees eerst, zeggen ze. In België dezelfde ontwikkeling. Daar heeft de minister van landbouw besloten – na aandrang uit de sector – boerenproducten van eigen bodem een streepje voor te geven. Ook hier eigen product eerst.

Onze kaas gaat veel naar andere EU-landen

Als Nederland moeten we ons daar sterk tegen verzetten. Stel dat het regel wordt in Europa. Dan zijn wij het haasje. Onze kaas gaat voor een belangrijk deel naar andere landen in Europa. Stel dat die het niet willen hebben, omdat het eigen product eerst gaat. Voor ons een groot probleem.

Te veel melk voor eigen markt

Dan kunnen we in Nederland kaasfabrieken sluiten. We kunnen als exporterend zuivelland dan niet anders dan inkrimpen. Dat betekent lage prijzen voor onze zuivel en veel boeren die het niet redden. Gewoon omdat we veel te veel melk hebben voor de eigen markt.

Acties gevaarlijk voor Nederland

Daarom zijn de acties in Frankrijk en België erg gevaarlijk voor ons land. We zullen ons er met hand en tand tegen moeten verzetten. Dat kan via de Europese bonden, zowel van LTO als de vakbonden.

Grenzen openhouden voor vlees en zuivel

Dan denk ik vooral ook aan de DDB van Sieta van Keimpema. Die protesteerde vaak in Brussel voor een betere melkprijs. Ze kan nu succes boeken met het strijden voor het openhouden van de grenzen voor vlees en zuivel. Dat is in ieder geval beter voor onze melkprijs.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin