AlgemeenOpinie

Dubbele pet LTO-voorzitter knelt

De Europese boeren-koepelorganisatie Copa-Cogeca roept op tot een grote boerenbetoging in Brussel op 7 september. Die dag is er namelijk een buitengewone vergadering van de Europese raad van landbouwministers over de zogeheten crisis in de landbouw.

De NMV is vooralsnog de enige Nederlandse deelnemer aan de bijeenkomst in Brussel. LTO ziet niks in wat Copa-Cogeca wil, namelijk hogere interventieprijzen voor melk. LTO onderschrijft wel de stimulering van de export die Copa-Cogeca ook bepleit.

Dat de NMV in Brussel op de trom zal slaan op 7 september is niet meer dan logisch. De NMV heeft al jaren geroepen dat quotumvrij melken zal leiden tot lage prijzen en sterk verslechterende boereninkomens. Dat LTO zo afwijzend is, is ook niet vreemd. Want LTO wil juist quotumvrije melkproductie en wees er voor ‘bevrijdingsdag’ ook wel op dat die keuze ook betekent dat de melkprijzen en inkomens sterker zullen gaan schommelen.

Tot zover niks vreemds. Bijzonder is wel de positie van LTO-voorzitter Albert Jan Maat. Die roept als Copa-Cogeca voorzitter op tot actie en wijst die als LTO-voorzitter af. Op een cruciaal punt, de inkomensvorming van Nederlandse boeren, kan de boerenvoorman niet twee compleet verschillende geluiden blijven verdedigen. Die dubbele pet ondermijnt zijn geloofwaardigheid waardoor de effectiviteit van zijn werk afneemt. Tijd voor keuzes dus.

Beheer
WP Admin