AlgemeenOpinie

Boegbeeld gezocht

LTO-Noord zoekt een nieuwe voorzitter. Siem Jan Schenk heeft lang genoeg rondgelopen in het agrarische wereldje. Hij gaat, eindelijk, plaatsmaken.

Ik schrijf bewust: eindelijk. Niet omdat hij niet competent is als bestuurder, maar zijn houdbaarheidsdatum is verstreken.  Job rotation heeft  lang op zich laten wachten; het waterschap bracht uitkomst.

Een echte polderaar

Hij is een kwaliteitsbestuurder. Een echte polderaar, toegankelijk voor een ieder en kan zich in gezelschap van divers pluimage prima handhaven. Heeft geen geldingsdrang, maar laat beslist niet over zich heen lopen. Heeft tact om zijn opvatting op een goede manier in te brengen. Siem Jan is ooit in de varkenshouderijvakgroep begonnen, daarna melkveehouderij, een paar perioden voorzitter en sluit nu zijn loopbaan af als algemeen voorzitter LTO-Noord.

Niet voor de voeten lopen

In zijn melkveehouderijtijd achtervolgde zijn varkenshouderijperiode hem wel eens en in zijn algemeen voorzittersperiode had hij wel eens last van zijn melkveehoudersimago. Toch heeft hij zich op een goede manier van zijn taak gekweten, nimmer verloochende hij zijn vorige verantwoordelijkheden, maar liep de specifieke voorzitter ook niet voor de voeten. Hij heeft de verscheidenheid van de regio’s met ruimtelijke orde, water-  en milieuthema’s goed weten te combineren met sectorale aangelegenheden. Soms zijn belangen van sectoren tegengesteld en dan heb je een hele uitdaging daar brood van te bakken. Interessant zou zijn te weten van Schenk of hij de, onder ander door mij gewenste, ontschotting van sectorfosfaat, ook ziet zitten.

Leg de lat hoog

Ook algemeen LTO-voorzitter Albert Jan Maat gaat bijna stoppen en ZLTO’er Hans Huijbers heeft landelijk glans verloren. Opnieuw een kans om eenwording van LTO-Nederland te bewerkstelligen. Dat is een van mijn boodschappen aan het adres van het nieuwe LTO-Noord boegbeeld. Daarvoor moet de vrouw/man kennis van zaken hebben, persoonlijkheid en uitstraling. Het tekort aan het ene kan het andere wat compenseren.  Vertrouwenscommissie: heb het lef de lat hoog te leggen, leg de opdracht terug wanneer er niets bij zit. Wij zijn nodig, om het in fokkerijjargon te zeggen. Een soort drieweg kruising tussen Doornbos, Vogelaar en Vermeer.

Beheer
WP Admin