AlgemeenOpinie

Reikende hand met fosfaatrecht

Een uitkomst ligt voor het oprapen. De melkveehouderij wacht gespannen de toedeling van fosfaatrechten af. Op basis van peildata dienen de eerste knelgevallen zich al aan.

Melkveehouders hebben de stal niet vol. Voor anderen dreigt een korting omdat het afgesproken fosfaatplafond is overschreden.

‘Help elkaar’

Tegelijkertijd vecht de varkenshouderij voor zijn bestaan. De marges zijn flinterdun. Voer en mest jagen de kostprijs omhoog. Help elkaar, betoogt varkenshouder Johnny Hoogenkamp. Haal de schotten in het fosfaatbeleid tijdelijk weg. Melkveehouders met hun fosfaathonger kopen de rechten bij noodlijdende collega’s in de varkenshouderij.

Warme sanering varkenshouderij

Op het eerste oog is het ook een sympathieke oplossing. Het mes snijdt aan twee kanten. De prijs van een fosfaatrecht blijft binnen de perken. De varkenshouderij krijgt op zijn beurt nog iets van een warme sanering. De blijvers in de sector krijgen zo weer wat ruimte.

Kanttekeningen

Maar er zijn ook wat kanttekeningen. Wat is tijdelijk? En komt er een maximumoverdracht? Juist dit zijn argumenten waarom de landbouworganisaties er huiverig voor zijn.

Geld voor fosfaatrechten

Het debat is de moeite waard. Voor de varkenshouderij omdat andere saneringsplannen geen optie zijn. Voor de melkveehouderij omdat de kostprijs niet verder moet oplopen. En daar zit meteen ook een addertje onder het gras. Hoeveel geld is er eigenlijk in de melkveehouderij voor fosfaatrechten?

Beheer
WP Admin