AlgemeenOpinie

Op de kaart

Als je er ooit gewoond hebt, weet je het. Utrecht steelt je hart. Voor mij als plattelandsmeisje was het zeven jaar lang de ‘grote stad’ met de geborgenheid van mijn geboortedorp. In een kwartier fiets je van noord naar zuid. Nooit zul je je verloren voelen in dit historische plaatje.

Dit beeld kwam zo mooi naar voren tijdens de opnames die gemaakt zijn voor en van de Tour de France. Door televisie heeft heel de wereld iets van Utrecht mogen proeven. Wij agrariërs zijn meegesprongen op die fiets om de wereld ook nog even iets van ons prachtige platteland te laten zien. Met de camera’s in de helikopters krijg je zulke mooie beelden van lappendekens van verschillende gewassen en maaistadia, strakke boerenbedrijven en groen, heel veel groen.

Hoogte mais ineens geen probleem

Om dicht bij huis te blijven; onze lieve buurvrouw die ieder jaar een maisdoolhof maakt om stedelingen én dorpelingen te laten genieten van het platteland (en dan is de hoogte van de mais ineens geen probleem meer voor de burger) had in die mais een grote fiets gemaaid. Ook kwamen haar koeien lang en mooi in beeld en de reporter sprak er zelfs nog over.

Onze molen in het centrum van Montfoort was minutenlang centrum van de Tour en je kon de molenaar zien zwaaien. Deze werkzame molen is nu wereldberoemd en ik gun onze molenaar een stormloop van toeristen in zijn molenwinkel waar je zijn zelfgemalen granen kunt kopen.

Ruig en stoer Nederland

Verderop heb ik koeien en kaas in beeld zien komen en mensen, heel veel enthousiaste mensen. Waar een klein land groot in kan zijn! De steeds groter wordende vaarten en rivieren en uiteindelijk Zeeland, waar de elementen zich stevig lieten gelden. Ook dat is Nederland, ruig en stoer. Maar wat was het mooi. Hier kan geen reclamefolder tegenop.

En uiteindelijk, onder een prachtige zon de finish op Neeltje Jans. Nog steeds een waterwonderwerk. Nederland is zo mooi en we zijn in staat om met elkaar zoveel te realiseren. Dat mogen we niet vergeten. Het is goed soms stil te staan bij de prachtige structuur van Nederland, dit allemaal door handen gemaakt. In het jachtige bestaan sneeuwt dat vaak onder. Maar de Tour is weer zo’n moment dat je het echt voelt en ziet. Nederland steelt je hart!

Beheer
WP Admin