AlgemeenOpinie

Maatschappelijke clubs steunen boer

Fairfood en mkb staan de landbouw bij met radioreclame.

Soms zou je als boer Wakker Dier en vergelijkbare clubs wel willen laten verbieden. Ze brengen al te vaak de landbouw in diskrediet. Ze verklaren uitwassen soms tot norm, en ze overdrijven. Over plofkippen, hongerige moederdieren, varkens in nood en kiloknallers. Ze zetten de veehouderij neer als dier-industrie en doen suggestieve verhalen over megastallen. Daar word je als boer,  als toeleveraar of verwerker, niet blij van.

Consument moet willen betalen

Intussen is ook wel duidelijk dat sommige acties niet alleen nadelig zijn voor de landbouw, maar dat er ook voordelen aan zitten. De aandacht voor kiloknallers is toch vooral bedoeld om mensen ervan bewust te maken dat betere manieren van produceren geld kosten, en dat de consument daar voor moet willen betalen. Met het plofkipverhaal is het een beetje hetzelfde. Het is een aanklacht tegen de producent, maar ook tegen de verwerker, de supermarkt en de consument. Blijft dat dergelijke clubs voor een deel bevolkt en gesteund worden door romantici en onverstanden, en dat ingespeeld wordt op de onderbuik van onwetende stedelingen.

Fairfood stelt inkoopmacht aan de orde

Maar soms komen de belangen samen. Vanmorgen, voor het stoplicht van het Julianaplein, hoorde ik op de radio een spotje van Fairfood. Niet helemaal vergelijkbaar met Wakker Dier, maar toch ook een club waar heel wat boeren niets van moeten hebben. In het radiospotje feliciteert een stem Delhaize en Ahold met hun fusie, en de consument met de nog goedkopere aanbiedingen die zullen komen. Een andere stem begint zich vervolgens af te vragen wie de prijs gaat betalen voor zo veel inkoopmacht. De boeren, de plukkers, de stekers, de derde wereld ook.

Verhoging btw-tarief

Een radiospotje dat de inkoopmacht in de voedselketen aan de orde stelt, van een ideële club. In hetzelfde reclameblok zat ook een spotje tegen de voorgenomen btw-verhoging. Die verhoging was op dat moment al van de baan, dus een erg slimme programmering was het niet, maar dat doet er nu even niet toe. De financier van het spotje bleef onduidelijk; waarschijnlijk een organisatie van het midden- en kleinbedrijf. Een hoog btw-tarief voor voedingsmiddelen is absoluut niet in het belang van de landbouw. Alweer een spotje dus dat het op nam voor de landbouw, zonder dat die er voor betaalt.

Maatschappelijke clubs steunen de boer

Het wordt meer en meer een trend, maatschappelijke clubs die de publieke opinie bewerken. En de landbouw zit daar middenin. In een kluwen van clubs die iets tegen de landbouw hebben en clubs die de landbouw steunen, zij het soms per ongeluk.

Kortom, op het Julianaplein in Groningen hoor je maar zo dat er steun voor de landbouw is. Dat wist ik ook wel al, maar het is goed dat nog maar eens vast te stellen.

Beheer
WP Admin