Boerenblog

7128 x bekeken 12 reacties

Het water is bijna op!

Ik heb met eigen ogen de waterschaarste in Californië gezien. De mentaliteit moet daar om en daar kunnen we als Nederlanders aan verdienen.

De afgelopen week ben ik op vakantie geweest in het zuidwesten van de VS. Ik had de verhalen over de droogte in Californië wel gelezen, maar nu heb ik het met eigen ogen gezien. Om eerlijk te zijn is dat wel indrukwekkend en ben ik ook wel geschrokken. Vooral van het grote verschil in waterstanden die je hier goed kunt zien in combinatie met het doorgaande (hoge) waterverbruik. Je ziet weinig concrete maatregelen om water te besparen; het lijkt erop dat het niet serieus genomen wordt.

Al het irrigatiewater komt uit de bergen, hier is te zien dat het niveau vroeger zeker 20 meter hoger was. We hebben zelfs meertjes gezien waar het water de stuwdam (Hoover Dam) niet meer bereikt. Echt indrukwekkend en beangstigend als je weet hoeveel mensen van dit water afhankelijk zijn.

In Nederland spreken we continu over waterschaarste. We nemen ook concrete maatregelen om water te besparen, terwijl we in vergelijking met West-Amerika heel veel zoet water hebben. In dat gebied groeit zonder irrigatie helemaal niets en ook voor een groot deel van de elektriciteitsvoorziening is men afhankelijk van stuwmeren die elektriciteit generen.

Weinig werk om de berm te maaien en ook geen gras tussen de bomen.

Nederland is gelukkig een voorloper op het gebied van waterbesparing en efficiëntie. Hopelijk kunnen we dat benutten om zaken te doen in de VS voordat het water daar echt op is. Zo te zien worden er wel kleine stapjes gezet en wellicht kan inzet van de Nederlandse kennis en kunde ervoor zorgen dat het water in Californië niet helemaal opraakt en de landbouw er kan blijven bestaan.

Dit is wat groeit in Californië zonder irrigatie.

Maar het is echt vijf voor twaalf. We kunnen een bijdrage leveren met de in Nederland ontwikkelde kennis en kunde. Niet alleen qua techniek, maar ook om de mentaliteit te beïnvloeden. Ik ben niet zo van al die social talk, maar hier is een stukje social talk ook zeker nodig om resultaat te boeken.

Laatste reacties

 • antondesnaijer

  Niet serieus genomen? Sommige boeren krijgen geen water toegekend en liggen dus noodgedwongen braak, anderen verkopen hun rechten aan de stad en laten hun (rijst)velden onbeteeld, en er zijn er die zelf percelen leeg laten liggen om maar genoeg water voor de rest te hebben. Om een kg graan, mais e.d. heb je nu eenmaal flink wat water nodig (ca. 0,5-1 m3/kg d.s.). Nog afgezien van andere maatregelen om de verdamping te beperken en de efficiency te verhogen. Wellicht dat Rene kan aangeven welke belangrijke opties/maatregelen Californie&de boeren nog hebben laten liggen, maar die zo uit Nederland kunnen komen?

 • veldzicht

  Wat moeten ze nou in californie in Nederland leren om water te besparen,
  het enigste waar wij voor op moeten passen is dat we niet verzuipen.

 • vael

  Rene, het waterpeil bij de Hoover-dam is vooral zo ver gezakt door de giga-energiebehoefte van Las Vegas. (dat was afgelopen december nog de hoofdoorzaak volgens de bezoekersinfo daar)

 • agratax2

  Rene ik ben blij dat je nu met eigen ogen hebt gezien hoe penibel de situatie is. Ik vrees echter, dat wij de miljoenen mensen in Californie niet kunnen helpen bij -water besparen-. Er is eenvoudig geen water meer voorradig in de grote ondergrondse bekkens en de sneeuwval die al jaren tegen valt kunnen wij ook niet verbeteren. De rivieren die gevoed worden vanuit Mexico worden in Mexico afgetapt en daarmee staan ze benedenloops droog. Dit bilaterale probleem zullen beide landen onderling moeten oplossen. Dat het gebruik naar beneden moet is duidelijk en dat in dit land iedere vorm van beregening verboden moet worden lijkt me duidelijk (te veel verlies via verdamping) misschien moet de hele veeteelt wel gestopt worden evenals teelt water verslindende gewassen (amandelen, citrus, graan etc.) Met andere woorden de 'Groente en Fruit annex Zuivel winkel' van Amerika staat op wankelen. Gelukkig krijgen de inwoners een stevige subsidie als ze hun Groene Gazons incl. beregening inwisselen voor aanplant van inheemse Cacatussen. Dit wordt BBQ van Canadese prairy steacks tussen de  cactussen.

 • Arianus

  Hoi Rene, ik ben serieus nieuwsgierig welke maatregelen er volgens jou ontbreken in Californie? Wat zie jij voor suggesties om water te besparen?

 • gjcamps

  Een oplossing zou kunnen zijn dat ze daar stoppen met landbouw (die veel water nodig heeft) en dat ze producten uit het waterrijke Nederland importeren.

 • Jaap39

  Vraag komt vaak uit onverwachte hoek. Zie de eieren export voor goede prijs naar VS. 
  Indien zuivel in california minder wordt of wegvalt dan gaat dat wel een verschil maken. Nu nog even volhouden tot het moment dat de prijzen als een raket omhoog gaan schieten!

 • farmerbn

  René gaat hier echt niet vertellen wat de oplossing is. Het doel is om een lijvig rapport op te stellen met de conclusie dat er verder onderzoek nodig is. Daarnaast een plan opstellen die miljoenen kost en dat allemaal zonder garantie dat het goedkomt.

 • koestal

  Amerika is ook een land van verspilling,ze denken groot en willen niet beknibbelen

 • Mels

  Ze laten er water in de zee lopen om een een of ander visje te redden. Het visje is nauwelijks groter dan een pink. Te klein om te eten en er zijn er genoeg van. De milieu mafia is in Californie de grootste en idiootste ter wereld. Door deze groepen kunnen boeren niet meer fatsoenlijk telen en zijn wij in west Canada de klos met stijgende groente prijzen daar bijna alles, of in elk geval heel veel, in de supermarkten hier daar vandaan komt. Diverse groenten zouden hier wel geteeld kunnen worden maar de grote telers en retailers laten je er niet tussen en knijpen elke nieuweling af tot ie het opgeeft.

 • Mels

  Ze laten er water in de zee lopen om een een of ander visje te redden. Het visje is nauwelijks groter dan een pink. Te klein om te eten en er zijn er genoeg van. De milieu mafia is in Californie de grootste en idiootste ter wereld. Door deze groepen kunnen boeren niet meer fatsoenlijk telen en zijn wij in west Canada de klos met stijgende groente prijzen daar bijna alles, of in elk geval heel veel, in de supermarkten hier daar vandaan komt. Diverse groenten zouden hier wel geteeld kunnen worden maar de grote telers en retailers laten je er niet tussen en knijpen elke nieuweling af tot ie het opgeeft.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.