AlgemeenOpinie

Franse wegblokkades zijn een uiting van zwakte

Voor Fransen is Europa: Frankrijk plus wat andere landen.Voor Nederlanders is Europa: 27 landen plus Nederland. Dat is het verschil. Melkveehouders aller landen, verenigt u!

Hoe lang duurt het nog voordat de maat vol is voor de melkende veehouders? Nog even, denk ik. In Nederland zijn we niet zo van het actievoeren. En als het dan toch moet, dan maar in Brussel, publieksvriendelijk. In Frankrijk hebben ze daar geen boodschap aan: hoe onvriendelijker, hoe beter. Sowieso heeft de Fransman weinig interesse in de rest van Europa. Europese regels worden voordat de inkt op de overeenkomst droog is, al aan de Franse laars gelapt. Voor de Fransen is Europa: Frankrijk plus nog wat andere landen. Voor de Nederlanders is Europa: 27 landen plus Nederland. Dat is het verschil.

Nederlandse veehouderij is op sterven na dood

Toch hebben wij, Nederlandse melkveehouders, varkensboeren en pluimveehouders alle reden om het Nederlandse volk eens goed aan de oren te trekken. Hoe brengen we anders de boodschap over? Welke boodschap, zeg u? Nou, dat de Nederlandse veehouderij op sterven na dood is, hartstikke failliet dreigt te gaan.

Fosfaatgeld van melkveehouders kan varkenssector niet redden

Varkenshouder Johnny Hogenkamp stelde onlangs dat de varkenshouderij al failliet is. Oorzaak: niet de lage prijzen, maar de marges. Fosfaatgeld uit de melkveehouderij zou de varkens kunnen redden. Flauwekul natuurlijk, melkveehouders zouden wel gek zijn. Ik geloof er niks van. Als het gaat om innovatie, technische resultaten en kwaliteit staat de Nederlandse varkenssector wereldwijd op nummer 1. Dat de varkenshouderij desondanks moeilijke tijden doormaakt, komt vooral omdat ze geen antwoord heeft op de veronderstelde maatschappelijke druk. Te snel luisteren naar harde schreeuwers en geen goed verhaal hebben als sector, dat is de oorzaak. En ondertussen ook nog ruzie maken.

[([002_rb-image-2665130.jpeg]:inzetgroot)]

 

Melk niet gezond? Wie regisseert de berichtenstroom in de media?

We zien hetzelfde nu gebeuren met de melkveehouderij. Melk is opeens niet gezond meer, hoe kan dat, wie regisseert die berichtenstroom? U hebt vast de laatste Wakker Dier-radiospot al gehoord. Old Amsterdam en Maaslander kaas zijn niet alleen verantwoordelijk voor barbecuedierenleed, maar ook voor lege weilanden. Goed, toen Sjoerd van der Wouw nog bij Wakker Dier zat, wist je dat er een gemeen en vals stuk vreten zat. Met zijn vertrek laat hij een leegte achter die wordt opgevuld door types die compleet mesjogge zijn. Het roer van valsheid in geschrifte is weg, blijft over de dwaasheid. Zelfs dagblad De Telegraaf, toch ook niet vies van een beetje onzin, zet Wakker Dier weg als een clubje krankzinnigen. Kom niet aan de barbecue van De Telegraaf-lezer!

Veehouders, sta op tegen de supermarkten!

Als het dan zo is dat supermarkten, en ook slachterijen en belangenorganisaties geneigd zijn te luisteren naar idioten, dan is het toch niet zo moeilijk om met een goed verhaal voor de dag te komen? Onze veehouderij, koeien, varkens en kippen, kan met elk land concurreren. Dat doen we ook met succes, zolang we ons niet te veel laten afleiden door de bigknuffelaars. Onze veehouderij is de duurzaamste ter wereld. Wij veehouders gaan de discussie niet uit de weg, maar gaan wel door op de ingeslagen weg.

Wegblokkades zijn een uiting van zwakte. De slechte marges hebben we toch echt deels aan ons zelf te wijten. We durven niet tegen de supermarkten te zeggen: ‘Haal die weidemelk maar uit Roemenië of haal die langzame kip maar uit Verweggistan’. Dat doen we niet, nog niet.

Situatie is verschillend

De situatie van boeren in Frankrijk is niet met de Nederlandse situatie te vergelijken. De Franse bedrijven lijken de Europese concurrentieslag te verliezen en zijn daar boos om. Wij hier winnen die concurrentieslag, maar laten ons door dwazen de les lezen. Het moet niet veel gekker worden.

Beheer
WP Admin