Boerenblog

6049 x bekeken 14 reacties

Franse wegblokkades zijn een uiting van zwakte

Voor Fransen is Europa: Frankrijk plus wat andere landen.Voor Nederlanders is Europa: 27 landen plus Nederland. Dat is het verschil. Melkveehouders aller landen, verenigt u!

Hoe lang duurt het nog voordat de maat vol is voor de melkende veehouders? Nog even, denk ik. In Nederland zijn we niet zo van het actievoeren. En als het dan toch moet, dan maar in Brussel, publieksvriendelijk. In Frankrijk hebben ze daar geen boodschap aan: hoe onvriendelijker, hoe beter. Sowieso heeft de Fransman weinig interesse in de rest van Europa. Europese regels worden voordat de inkt op de overeenkomst droog is, al aan de Franse laars gelapt. Voor de Fransen is Europa: Frankrijk plus nog wat andere landen. Voor de Nederlanders is Europa: 27 landen plus Nederland. Dat is het verschil.

Nederlandse veehouderij is op sterven na dood
Toch hebben wij, Nederlandse melkveehouders, varkensboeren en pluimveehouders alle reden om het Nederlandse volk eens goed aan de oren te trekken. Hoe brengen we anders de boodschap over? Welke boodschap, zeg u? Nou, dat de Nederlandse veehouderij op sterven na dood is, hartstikke failliet dreigt te gaan.

Fosfaatgeld van melkveehouders kan varkenssector niet redden
Varkenshouder Johnny Hogenkamp stelde onlangs dat de varkenshouderij al failliet is. Oorzaak: niet de lage prijzen, maar de marges. Fosfaatgeld uit de melkveehouderij zou de varkens kunnen redden. Flauwekul natuurlijk, melkveehouders zouden wel gek zijn. Ik geloof er niks van. Als het gaat om innovatie, technische resultaten en kwaliteit staat de Nederlandse varkenssector wereldwijd op nummer 1. Dat de varkenshouderij desondanks moeilijke tijden doormaakt, komt vooral omdat ze geen antwoord heeft op de veronderstelde maatschappelijke druk. Te snel luisteren naar harde schreeuwers en geen goed verhaal hebben als sector, dat is de oorzaak. En ondertussen ook nog ruzie maken.

 

Melk niet gezond? Wie regisseert de berichtenstroom in de media?
We zien hetzelfde nu gebeuren met de melkveehouderij. Melk is opeens niet gezond meer, hoe kan dat, wie regisseert die berichtenstroom? U hebt vast de laatste Wakker Dier-radiospot al gehoord. Old Amsterdam en Maaslander kaas zijn niet alleen verantwoordelijk voor barbecuedierenleed, maar ook voor lege weilanden. Goed, toen Sjoerd van der Wouw nog bij Wakker Dier zat, wist je dat er een gemeen en vals stuk vreten zat. Met zijn vertrek laat hij een leegte achter die wordt opgevuld door types die compleet mesjogge zijn. Het roer van valsheid in geschrifte is weg, blijft over de dwaasheid. Zelfs dagblad De Telegraaf, toch ook niet vies van een beetje onzin, zet Wakker Dier weg als een clubje krankzinnigen. Kom niet aan de barbecue van De Telegraaf-lezer!

Veehouders, sta op tegen de supermarkten!
Als het dan zo is dat supermarkten, en ook slachterijen en belangenorganisaties geneigd zijn te luisteren naar idioten, dan is het toch niet zo moeilijk om met een goed verhaal voor de dag te komen? Onze veehouderij, koeien, varkens en kippen, kan met elk land concurreren. Dat doen we ook met succes, zolang we ons niet te veel laten afleiden door de bigknuffelaars. Onze veehouderij is de duurzaamste ter wereld. Wij veehouders gaan de discussie niet uit de weg, maar gaan wel door op de ingeslagen weg.
Wegblokkades zijn een uiting van zwakte. De slechte marges hebben we toch echt deels aan ons zelf te wijten. We durven niet tegen de supermarkten te zeggen: 'Haal die weidemelk maar uit Roemenië of haal die langzame kip maar uit Verweggistan'. Dat doen we niet, nog niet.

Situatie is verschillend

De situatie van boeren in Frankrijk is niet met de Nederlandse situatie te vergelijken. De Franse bedrijven lijken de Europese concurrentieslag te verliezen en zijn daar boos om. Wij hier winnen die concurrentieslag, maar laten ons door dwazen de les lezen. Het moet niet veel gekker worden.

Laatste reacties

 • hornblower

  Bovenstaand verslag zit heel veel dingen in die me aanspreken, ik concludeer hieruit, leverings stakingen , dat wil zeggen de melk een tijdje over het land of in de put.  goed idee lijkt mij.  of zijn we dan stout en worden we gekort op de toeslag rechten??? Ik roep even in herrinnering: enige tijd geleden riep de NMV op melk over het land te spuiten, wat ook is gebeurt. Wat schreef de LTO ?? Juist, dat was etisch niet verantwoord. Het was voedsel ( eerder grondstof volgens de melkfabriek ) , dus van de LTO verwacht ik geen oproep tot een naar mijn inziens een geoorloofde aktie.

 • ohzo


  waarom zou je melk in de put dumpen? Geef het dan weg aan de consument. Kweek je veel meer goodwill.

  Het ophouden van de schijn dat Nederland nr1 is in dit en dat moet ook maar eens ophouden. Dat gaat in de weg staan voor oplossingen. Feit blijft wel dat er maar weinig goede 'voormannen/vrouwen' in de landbouw zijn met een visie en deze ook kunnen omzetten in een houdbare richting. Wellicht de grootste tekortkoming.

 • info36

  Goed geschreven, alleen bereiken de Fransen meer dan wij met hun acties.

 • hornblower

  al die liters melk weggeven aan de  consument is technisch geen haalbare oplossing. ( mijn buren drinken geen koemelk). iedereen loopt immers niet mnet een flesje melk over straat. melk in de put is de enige manier om het uit de markt te krijgen. ene de goodwil is nu ook VOLOP aanwezig. alhoewel de o.a de  LTO en een paar aktieclubs ( ook gesubcidieerd door de overheid )daar steeds aan moet twijfelen en ons steeds de preek voorhoud dat we ons moeten verantwoorden tegenover de maatschappij. maatschappelijk verantwoord ondernemen noemen ze dat. met andere woorden het braafste jongenje van de klas wezen , en wachten tot je iets word gevraagd, en vooral niet voor je beurt spreken.

 • jvanhorssen

  oveheid mag ook wel eens een keer aan dr oren getrokken worden als hier een varken van het erf afgaat brengtie 150 euro op als tie in stukjes in de winkel ligt kostie 450.
  Ergens in de keten worden kapitalen verdiend door scheve machtsverhoudingen.
  slachterijen moeten 3 maanden op dr geld wachten als ze vlees leveren.
  daar heb je de eerste 5 ct per kg al die uiteindelijk doorberekend moet worden naar de boer.
  Dit tekent duidelijk hoe de verhoudingen liggen en de overheid kijkt de andere kant op.


 • priems

  beter hoer dan boer. Worden beide genaaid alleen de boer wordt niet betaald

 • pinkeltje


  De oplossing is so simpel als dat een plus een twee is. En dat weten we al jaren lang, maar het gaat niet gebeuren. Iedereen wil uitbreiden en meer produceren. Produceer je meer dan er vraag is dan gaat de prijs naar beneden. En wie gelooft in het getoeter van Wakker Dier en aanverwanten, de producten die je niet bevallen gewoon niet kopen. Desnoods gewoon zelf je vreten gaan vangen. Punt ia alleen dat hun onzin ook doordringt tot de politiek die er graag zijn oren naar laat hangen uit angst om stemmen te verliezen. Dus daar heeft de sector nog wel wat huiswerk te maken. Want eerlijk is eerlijk, de Wakker Dier lobby doet het goed voor wat het behartigen van hun zaak. Maar of je veel illusies moet hebben van het overtuigen van deze mensen van hun ongelijk. Ik denk helaas dat het vergeefse moeite is.

 • vermunt1953

  de melkveehouders waren vereenicht maar dat wilden ze niet

 • agratax2

  Beste Bert. Met jouw krijgen we nooit een stevig Europa. Jij beschuldigt te recht of onterecht de Fransen van zich onttrekken aan de afspraken uit Brussel. Hoe denk je ooit 1 Europa te krijgen met uitspraken als deze. Onder de huidige moeilijke situatie voor varkens-, kippen- en melkveehouders kan een oplossing in Europa allen bereikt worden door Enheid onder de boeren. Als jij denkt dat verdeelt preken, betere bedrijfsresultaten op levert, moet ik je teleurstellen. De geschiedenis heeft aangetoond, dat verdeeldheid binnen een groep, deze groep altijd buiten spel zet. Het is nu zaak dat de boeren 1 lijn trekken, met of zonder acties, anders blijven ze aan de achterste tit liggen. 

 • jan007

  Eenheid en boeren?? Is dat mogelijk?

 • farmer4life1

  De Fransen mogen misschien wel de hooligans van de boeren zijn. Maar wij als boeren supporter mogen best meezingen met hun clubkoren. 


 • Peerke1

  Het is de OVERHEID gelukt om de boeren uit elkaar te drijven, door het invoeren van FOSFAATRECHTEN. Wat zal de volgende oneerlijke stap zijn om alle boeren uit elkaar te drijven en hun macht voor zover ze die denken te hebben tot nul te reduceren. Elke boer zal precies doen wat de OVERHEID en de BANKEN willen.

 • Jan-Zonderland

  Beste melkveehouders in Nederland, jullie zullen het moeten accepteren dat jullie zijn overgeleverd aan de grillen van  de wet van vraag en aanbod. Beiden zijn niet of nauwelijks door jullie zelf te beinvloeden. Er zullen dus grote schommelingen in de prijs die jullie voor de melk krijgen, te verwachten zijn. De enige manier om daaraan het hoofd te bieden is kosten verlagen zodat je de mindere tijden kunt overleven en in goede tijden reserves kunt opbouwen. Maar velen van jullie hebben de kostprijs in de laatste paar (goede) jaren te hoog laten oplopen door onnodig dure investeringen te doen in stallen en machines/trekkers. Houd het simpel. Weg met al die nieuwe trekkers, als je wilt bouwen, keep it simple. Ik zie maar weinig coverall stallen in Nederland staan, waarom ? Ik ben jaren geleden ook door een diep dal gegaan, door verschillende oorzaken, en heb me sindsdien weinig 'nieuws' kunnen permiteren maar ik heb het wel gered, ook door alle alternatieve activiteiten aan te paken die me maar voor handen kwamen. Think outside of the box zeggen ze hier. zie vervolg

 • Jan-Zonderland

  vervolg: en verder moeten jullie eens met zijn allen een revolutie ontketenen op het gebied van het hele mest(stoffen) beleid van de overheid en duidelijk maken dat er geen mestprobleem hoeft te zijn in Nederland als de mest maar gebruikt wordt waar het nodig is en als vervanger van kunstmest ingezet moet worden. Laat ze dan die vervloekte toeslagen maar houden, die zijn jullie toch al kwijt aan al die extra kosten die dat non mestbeleid met zich meebrengt.  Als het maar massaal genoeg gebeurt dan zal de overheid wel moeten buigen, net als in Frankrijk.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.