AlgemeenOpinie

Franse boeren

Terwijl de vakantie naar het zuiden op gang is gekomen, protesteren de Franse boeren. Dat is een soort natuurwet: in de zomer blokkeren Franse boeren op trekkers allerlei doorgaande wegen.

De Tour de France komen ze niet aan, want ik hoorde dat de Franse vakbonden daar volgwagens hebben die eventuele acties in goede – lees: geen blokkerende – banen moeten leiden.

Wat is het probleem voor de Franse boeren? Volgens de pers zijn zij boos omdat ze te weinig krijgen voor hun vee. De Franse overheid heeft gehoor gegeven aan de roep om steun en €600 miljoen uitgetrokken. De boeren in problemen krijgen schuldverlichting, uitstel van betaling en lastenverlichting, zoals ontheffing van bepaalde onroerend goedbelasting en ontheffing van bepaalde premies. Harde actie loont kennelijk. Maar of dat op termijn ook zo is, valt nog te bezien. We hebben nu eenmaal afgesproken dat we de steun aan landbouwers beperken tot betalingsrechten. En dat zullen die Fransen toch ook wel krijgen. Dan is er nog geld voor plattelandsontwikkeling, maar daar valt die €600 miljoen waarschijnlijk ook niet onder. Waarschijnlijk is hier dus gewoon sprake van ongeoorloofde staatssteun. En dat betekent dat het geld straks, na lange procedures, weer terugbetaald zal moeten worden. Het doet mij een beetje denken aan Italië, waar de staat probeerde de superheffing van de boeren te betalen aan Brussel. Dat mocht ook niet en de Italiaanse overheid werd gedwongen het geld terug te halen bij de boeren.

Het zal mij benieuwen wie de kwestie van de staatssteun aankaart. Nederlandse boeren misschien? Het meest waarschijnlijke scenario is dat de Franse overheid toestemming vraagt aan de Europese Commissie, die die toestemming vervolgens weigert. Hollande kan dan zeggen: ja wij willen wel, maar mogen niet van de EU. Dus wees niet boos op ons. De boeren kunnen dan weer massaal op het Front National gaan stemmen en eventueel naar Brussel gaan met hun trekkers. Ik vraag mij trouwens af wat al die honderden Franse producentenorganisaties (daar al sinds 1962 geregeld in de Code Rural!) weten te bereiken als het om samenwerking en prijzen gaat. Niets kennelijk. En als straks al die Franse boeren failliet gaan, is dat dan gunstig voor de Nederlanders? Of is dat ook hier het perspectief voor de landbouw?

Beheer
WP Admin